Sucho a epidemie komplikují život farmářům. Přišli o sezónní pracovníky a skot se nemá kde pást

9. květen 2020 11:30

Od prvního května se krávy běžně vyháněly na pastvu. Letos ale zemědělcům na Vysočině situaci komplikuje kromě epidemie také sucho.

Nouzový stav k tomu farmáře připravil o sezónní pracovníky. Se složitou situací se přesto musí vyrovnat, protože fungují v nepřetržitém provozu a zavřít stáje se zvířaty jednoduše nejde.

Rodinná farma v Polné

„To je důležité to přihrnovat takhle každou hodinu a půl. Oni dostanou impuls, přiběhnout ke žlabu a jdou žrát,“ ukazuje František Vacek jeden z každodenních úkonů na rodinné farmě nedaleko Polné. Na devadesátihektarovém statku není z jara o práci nouze. 

„Ve čtyři hodiny budík, ve čtvrt na pět na pracovišti. Chodíme teď ve dvou.“ 

Mléčný skot a další práce

Nejprve je nutné se postarat o mléčný skot, pak přijdou na řadu další práce. Z jara je to například setí plodin, se kterými se krmí dobytek. Letos je ale pro farmáře situace komplikovanější. Kvůli epidemii koronaviru nepřijel dlouholetý pracovník z Ukrajiny. 

„My jsme to naštěstí vyřešili v rámci rodiny. Musel jsem své nejbližší příbuzné požádat na výpomoc třeba na sběr kamenů, při setí,“ říká dále pan Vacek.

Tisíce chybějících pracovníků

Problémy se sezónními pracovníky ale nemá jen on. V zemědělství chybí tisíce lidí, potvrzuje tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý: „Momentálně evidujeme poptávku po 3000 sezonních pracovnících. Do budoucna ta poptávka zřejmě poroste s tím, jak budou začínat sklizňové práce.“

Personální krize navíc není to jediné, co zemědělce trápí. Podstatnou částí příjmů farmy Vackových je prodej mléka. Zemědělec proto s obavami sleduje kolísavý vývoj výkupních cen této komodity. „Mám tady nepřetržitý provoz, musím všechny náklady okamžitě zaplatit, to znamená mzdy, nafta, elektrika a podobně. Pokud bude propad v mléku, tak důsledek bude, že se investice budou snižovat nebo nebudou žádné.“

A problémem může být i dosavadní sucho. Kvůli němu totiž nemůže skot vyhnat na pastviny a zimní zásoby krmiva už pomalu docházejí.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související