Studenti žďárského Bigy už vědí, že Vysočina a Finsko mají hodně společného

13. prosinec 2013

Pečeť kvality Comenius 2013, kterou uděluje Národní agentura pro evropské vzdělávací programy, letos získalo jen 5 škol v České republice. Jednou z nich je i Biskupské gymnázium ve Žďáře nad Sázavou. Společný projekt s finskou školou Kuokalan koulu z městečka Jyväskylä vzdáleného asi 270 km na sever od Helsinek, se zaměřil na památky UNESCO, které mají studenti v obou místech na dosah ruky.

Podle koordinátorky projektu Jitky Stráské jsou obě památky kostely, které mají společnou nejen polovinu 18. století, kdy byly postaveny, ale i rok zápisu na seznam UNESCO – 1994. „Studenty v projektu zajímalo, zda jak Zelená Hora, tak dřevěný luteránský kostel v Petäjävesi mají dnešní době co říct nejen architektonicky, ale i duchovně. Zjistili jsme, že oba kostely jsou využívány ještě více, než v minulosti a to nám udělalo velkou radost.“

Na rozdíl od Žďáru nad Sázavou však do Petäjävesi příliš turistů nejezdí. „Krajina je sice velmi podobná jako u nás, ale ten kostelík je příliš daleko, uprostřed přírody, u jezera a u lesa. Když jsme ho navštívili, nikde nikdo nebyl,“ přiznává Jitká Stráská. Finští studenti tedy k odpovědím pro svůj dotazník využili všechny místní obyvatele, členy farnosti, a studenty místních škol.„V dotazníku chtěli od návštěvníků vědět, proč tam chodí, co o kostele ví, jaké další památky UNESCO ve své zemi znají a to zpracovávali ve svých jazycích, ale při výměnných návštěvách i v angličtině.“

Jitka Stráská také vysvětlila, že součástí projektu bylo i seznámení se s jazykem partnerské země, což u finštiny není jednoduché. „Je to velice těžký jazyk, má například 17 pádů!“, dodala. Finští studenti si podle ní s češtinou poradili velmi dobře. Dokázali vyslovit název města Žďár nad Sázavou, říct si o jídlo nebo vyjmenovat dny v týdnu. Výměnné pobyty jsou pro studenty přínosné i jinak – poznají zemi, kam se často nejezdí, procvičí se v angličtině a naučí se samostatné práci. Proto počítá Biskupské gymnázium do budoucna s dalšími projekty.

Výsledek oceněné práce žďárských a finských studentů i jejich zpracování formou komiksu najdete na internetových stránkách http://wirkko.blogspot.cz/.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.