Studenti na lyžařské kurzy patrně neodjedou. Rodičům se mají zaplacené zálohy vrátit

26. leden 2021 08:00

Školy objednaly, rodiče zaplatili, studenti neodjedou. Lyžařské kurzy pro žáky sedmých tříd a prvních ročníků středních škol se letos konat pravděpodobně nebudou.

Koronavirová pandemie všechno změnila. Přestože ubytování už je většinou s předstihem objednané a rodiče zaplatili tisícové zálohy, zatím to nevypadá, že by na hory mohla nějaká třída odjet.

Poznat spolužáky…

„Obávám se, že nepojedeme a nic zatím nevím.“ Filip studuje první rokem jihlavskou průmyslovku. Kvůli epidemické situaci zatím neměl moc šancí seznámit se se svými spolužáky. Vítanou příležitostí mohl být i plánovaný lyžařský výcvik. „Moc jsem se těšil, s třídou se moc neznáme, mohli jsme se více poznat.“

Kdy vyrazí se spolužáky na hory, zatím neví. Informace od učitelů je taková, že studenti dostanou zprávu týden před odjezdem.

Lyžařské areály

O osudu lyžařských areálů a také nutných ubytovacích služeb vláda zatím nerozhodla, a tak jsou v nejistotě i studenti středních škol a žáci škol základních.

Rodiče většinou už v září zaplatili zálohu na pobyt svých dětí na horách. O peníze v případě zrušení ale nepřijdou, ujišťuje ředitel jihlavského gymnázia Pavel Suk: „Po loňských zkušenostech máme ve smlouvě napsáno, že v případě zásahu vyšší moci nám má ta horská chata vrátit všechny peníze.“ Přesunout kurz na příští rok nepřipadá podle ředitele Suka v úvahu.

Covid ubytování II

Pokud školy na lyžařské výcviky neodjedou, bude to znamenat další ránu pro horské ubytovatele. Ztrátu jim má alespoň částečně kompenzovat stát.

„Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo další program podpory s názvem Covid ubytování II. Právě z tohoto programu mohou čerpat také ubytovací zařízení, která slouží pro lyžařské pobyty,“ řekl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Lyžařské pobyty povoluje až první stupeň protiepidemického systému PES. Aktuálně je česká republika na nejhorším stupni, tedy na pátém.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související