Studenti dostávají zadání úkolů elektronicky. Mají víc práce, než když sedí v lavicích

29. březen 2020 06:00

Studenti škol na Vysočině se už druhým týdnem učí z domu za pomoci materiálů, které jim učitelé zasílají. Do školy se znovu zřejmě jen tak nepodívají.

A teď jsou v ohrožení i maturitní zkoušky. Pokud žáci usednou do lavic nejpozději 1. června, tak zkoušku absolvují, pokud ale ne, bude jim muset stačit dosavadní průměr.

„Jdu se podívat na e-mailovou adresu, kterou má společnou naše třída, kam nám chodí všechny učební plány distanční výuky.“ Podobně jako studentka druhého ročníku akademie ve Světlé nad Sázavou Kateřina se teď musí doma za pomoci zaslaných materiálů učit prakticky všichni žáci a studenti v kraji.

„Přišel nám tady mail od paní učitelky, kterou máme na zdravotku, a máme si zapisovat poznámky do sešitu, s tím, že je to v našem zájmu.“

Větší povinnosti

Po emailu výuku řeší třeba i Střední zdravotnická škola v Havlíčkově Brodě, potvrzuje její ředitelka Naděžda Vrbatová: „Skoro bych řekla, že možná teď mají žáci větší povinnosti a víc času musí věnovat studiu, než tomu bylo, když fyzicky seděli ve třídách, protože co si budeme povídat, někdy se odsedí ta hodina, to klimbání tam vidíme, ale tady opravdu, co hodina, to nějaký úkol, referát.“

Termíny maturit

Ministerstvo školství tento týden také uveřejnilo informaci o posunutí maturitních zkoušek. Pokud by se ale školy znovu neotevřely do června, je možné, že zkoušky nebudou vůbec a známka na vysvědčení se vypočítá z dřívějších průměrů.

Pro Naděždu Vrbatovou to mimo jiné znamená vymyslet způsob, jak vyřešit hodnocení studentů, kteří mají jako součást maturity praktickou zkoušku. „To budeme muset nějak řešit, možná i se zřizovatelem nebo s ministerstvem, jestli v tomhle případě bychom to mohli udělat stejně jako u teorie a použít průměry z toho předmětu praktického nebo jestli by se to muselo tedy odložit a vyzkoušet je prakticky.“

Průměr z vysvědčení

Vypočítání maturitních známek z průměrů by některým studentům zřejmě pomohlo, jiní ale nedostanou možnost si své známky vylepšit.

„Máme zkušenosti, že někdy i dobrý žák, který má řekněme trojky, maturitu neudělá a obráceně. Ten, u koho bychom čekali, že to neudělá, nás mile překvapí. Žáci mají čtyři roky na to, aby se učili a pořád jim to říkáme.“

A ještě větší problémy by mohl nastat u povinných praxí potřebných k postupu do vyšších ročníků. Ty se totiž konají většinou v květnu. Ministerstvo školství přitom předpokládá, že se studenti nevrátí do lavic dříve než v jeho druhé polovině. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související