Středeční Noční linka: Je těžké vzepřít se osudu?

5. květen 2021

Dokázali jste se někdy vzepřít nepříznivé životní situaci? Vzbouřili jste se proti někomu, něčemu? Dá se žít naplno, i když nám osud hází klacky pod nohy?

Právě dnes, ale v roce 1945, v Praze vypuklo povstání jako součást Květnového povstání českého lidu, který se vzepřel proti německé okupaci. Je důležité připomínat odvahu těchto lidí a třeba se zamyslet, čemu jsme se v životě dokázali vzepřít. Uměli jste se postavit nepříznivým okolnostem a říct „teď to beru do svých rukou“? A jak vaše vzpoura dopadla?

Snad každý z nás se v životě dostal do okamžiku konfrontace s někým, nebo něčím proti čemu jste se rozhodli vzepřít, s čím jste museli zápolit, co jste se snažili udělat. Mohla to být nepříznivá situace v rámci rodinných, nebo pracovních vztahů, mohli jste se v dětství cítit v kolektivu vrstevníků jako outsideři a rozhodli jste se to změnit, nebo vás potkala nemoc, či postižení a vy jste se rozhodli, že se nedáte a vzepřeli jste se verdiktu lékařů.

Povězte o své osobní vzpouře, o tom jak jste se postavili osudu navzdory.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.