Stoletou historii těžby ropy představují v Hodoníně, jiné naftařské muzeum u nás nenajdete

6. únor 2014
Česko – země neznámá

Část bývalých vojenských kasáren v Hodoníně se před osmi lety přeměnila na Muzeum naftového dobývání a geologie, jedinou expozici svého druhu v celé České republice.

Muzeum každého příchozího přesvědčí, že těžba ropy je velmi atraktivní disciplínou se zajímavou historií. „Návštěvníci si mohou také osahat skutečnou surovou ropu. V muzeu se nachází i unikátní sbírka hornin a zkamenělin z období neogénu a jury,“ láká do expozice její hlavní tvůrce Stanislav Benada.

Výstavním sálům vévodí interaktivní modely vrtných zařízení a autentické velké nástroje, které mají za sebou skutečnou službu v terénu. „Jsou tady například vrtná dláta nebo vrtné korunky a na doplnění jsou tady také informace o různých haváriích, ke kterým na vrtech může dojít,“ doplňuje tvůrce výstavy.

Všechny exponáty se do naftařského muzea nevejdou

Hodonínské Muzeum naftového dobývání a geologie ale neobsadilo jen vnitřní prostory někdejších kasáren. Některé muzejní exponáty by se totiž dovnitř ani nevešly.

Areál Muzea naftového dobývání a geologie

„Je to třeba těžební zařízení kozlík,“ popisuje jeden z obřích venkovních exponátů Stanislav Benada. „Tyto kývající tvory najdete všude na světě, kde se ropa těží. Od Ameriky až po Blízký východ. Lepší zatím nikdo nevymyslel.“

Všechna venku vystavená kovová těžařská zařízení jsou pečlivě přivařená, aby je z volného prostoru nemohl nikdo ukrást. „Když jsme tady začínali, tak jsme o některé z těch exponátů přišli. Sběrači kovů nás přes noc připravili i o více než tunu vážící hlavu. Ráno jsme našli jen stopy po vysokozdvižném vozíku.“

K objevení ropy na našem území pomohla náhoda

V muzeu všem příchozím samozřejmě připomenou, že je to letos přesně 100 let, kdy byla na území pozdějšího Československa objevena ropa. „Stalo se to v nedalekých slovenských Gbelích díky jistému podivínovi Jánu Medlenovi,“ upřesnil Stanislav Benada.

Vnitřní expozice

Medlen na svém pozemku objevil přirozené vývěry plynu, který si domů přivedl vlastnoručně postaveným cihlovým plynovodem. Ten ale nakonec vybuchl, a tak se dostalo místo do hledáčku rakouských úřadů. Při odborném hledání dalších zásob plynu pak těžaři narazili na ropu.

První ložisko ropy na Moravě bylo objeveno v roce 1919 v místě zvaném Nesyt, dnes součásti Hodonína. Na jižní Moravě se těží ropa úspěšně dosud, těžba ale pokrývá jen tři procenta spotřeby v České republice.

Více informací o muzeu najdete na adrese mng.webz.cz.


Zvětšit mapu

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.