Sto míst, pětkrát víc zájemců. V Havlíčkově Brodě dokončili domov pro seniory

27. březen 2019 06:00

V havlíčkobrodské nemocnici, v místech bývalého plicního oddělení stojí nový domov pro seniory. Nabídne asi stovku míst. Počet zájemců je ale mnohem vyšší.

„Tady bude velká recepce u vchodu, tam by měl být velký bufet, i pro veřejnost,“ ukazuje ředitelka havlíčkobrodského domova Hana Hlaváčková vstupní halu nové stavby. Celé prostranství vypadá moderně, snad kromě kamenného portálu přímo v přízemí.

Stará budova

„Na tomhle místě stála stará nemocniční budova, která byla postavená v roce 1906, zachoval se alespoň tenhle portál a ten je osazený na památku staré budově.“ Hana Hlaváčková na nové budově oceňuje zejména prosvětlené pokoje a výhledy do parku nebo na nedalekou nemocnici.

Velká okna

„Jsou tady všude veliká okna, aby klienti, třeba i ležící, mohli vidět ven.“

Areál by měl sloužit primárně pro klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence, samotný domov pro seniory bude pouze v nejvyšším - třetím patře.

Bezmála 500 žádostí

„Máme asi 460 žádostí v pořadníku v tuhle chvíli a velký tlak na to, aby se právě už začalo přijímat,“ dodala ředitelka.

Výstavbu a zařízení celého domova zajišťuje kraj Vysočina.

Mateřská škola

Nová budova ale nebude sloužit pouze starším lidem, v přízemí bude i jedna třída mateřské školy. Děti tam budou vodit hlavně pracovníci domova důchodců nebo blízké nemocnice.

„Měl by tady být prodloužený provoz pro maminky, které chodí do směn, aby si mohly vyzvednout děťátko až po směně.“ Podle Hany Hlaváčkové navíc přítomnost předškolních dětí pomůže i při různých akcích, kdy se domov pro seniory snaží podporovat mezigenerační vztahy.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související