Štěstí je potřeba, ale důležitější je rovný krok a rovná ruka

O kuželkách se říká, že je to vesnický sport. Vždyť bývaly doby, kdy u každé dobré hospody stála kuželna. Teď už se kuželkáři scházejí ve sportovních halách a pomáhá jim elektronika. Jednu z nejmodernějších kuželen jsme našli v Pelhřimově.

První zmínka o kuželkářském oddílu v Pelhřimově pochází z roku 1938. Založili ho místní podnikatelé. Kuželny tehdy stály u hospod a vážení pánové je hráli pro zábavu. "První kuželna byla dřevěná, stála na svahu na Pražské ulici, kde dnes stojí služebna Policie České republiky," popisuje pelhřimovské kuželkářské začátky předseda oddílu Václav Novotný. V roce 2008 byla otevřena moderní čtyř-dráhová kuželna v areálu sportovní haly.

V rámci Vysočiny najdeme nejvíce kuželen a nejvíc aktivních oddílů právě na Pelhřimovsku. "Je tady pět kuželen: Častrov, Cetoraz, Kamenice nad Lipou, Žirovnice a Pelhřimov. A třeba v Kamenici je při zápasech opravdu bouřlivá atmosféra a sejde se plná kuželna.

"Je to asi tou partou, která se tam vytvoří, drží pospolu," vysvětluje Václav Novotný. Sám předseda oddílu má ale při zápasu rád klid na soustředění.

Spustit audio