Stěna proti hluku ve Ždírci

19. březen 2007
Pod kůži

Protihluková stěna ve Ždírci nad Doubravou. U toho, jestli je skleněná bariéra užitečná, by napsali místní lidé hodně otazníků. Ředitelství silnic a dálnic ji postavilo na pozemku Miloše Misaře. Hygienici tam totiž naměřili vyšší hluk, než připouštěla norma. Soukromý pozemek je také důvodem toho, že se státní instituce chce stěny za dva miliony zbavit. Nikdo jí ale nechce. Ani Ždírec nad Doubravou a už vůbec ne Miloš Misař. Ten navíc poukazuje na to, že zejména vrata a dveře jako součást stěny jsou špatně provedené a vážně ohrožují celou jeho rodinu.

Milan KOPECKÝ:
Ždírec nad Doubravou, místo křižovatky dvou silnic první třídy. Když přijíždíme od Havlíčkova Brodu, míjíme kruhový objezd a před námi je skleněná protihluková stěna.

Miloš MISAŘ:
Předtím tady byl obyčejnej plot, že jo.

Milan KOPECKÝ:
A jak to bylo s hlukem?

Miloš MISAŘ:
Byla stará křižovatka, auta dobržďovaly, dojížděly ke stopce, že jo, auta jezdí plynulejc, ale zase z toho kruháku se rozjížděj.

Milan KOPECKÝ:
Říká Miloš Misař, který tady přímo u té protihlukové stěny má svůj dům. Když se na tu stěnu ale pozorně podíváme, tak zjistíme, že má řadu fatálních nedostatků.

Miloš MISAŘ:
Ty vrata nejsou konstruovaný jako na ven, že jo, jsou udělaný sice z masivního profilu, ale díky tomu, že jsou plastový průhledný výplně, tak to je, nemá to tu tuhost, že jo, a to zavírání neodpovídá vůbec dnešní době, vždyť to je úplně za doby koně, by se řeklo.

Milan KOPECKÝ:
Pan Misař s těmi dveřmi celkem lehce kýve, jak to je, když zafouká vítr?

Miloš MISAŘ:
Tak se to kejve samo a dělá to vlastně randál.

Milan KOPECKÝ:
Ty dveře se navíc otevírají do silnice, tady je to silnice druhé třídy, nicméně je velmi frekventovaná, jak se vyjíždí s autem ven?

Miloš MISAŘ:
Strašně blbě, protože vlastně vyjíždíte poslepu de facto. A když je člověk sám doma a nikdo mu neukáže, musím vyjet, auto si postavit támhle bokem a jít si za sebou zavřít, to samý při příjezdu, že jo. To projektant sliboval, že jo, proto jsme se nějak neodvolávali proti nějakýmu stavebnímu povolení nebo rozhodnutí a najednou když přišlo k samotný výstavbě, tak jsme zůstali paf, že je to všechno naruby.

Milan KOPECKÝ:
Ty dveře navíc jsou úplně na zemi, to znamená, když napadne sníh nebo zamrzne, tak pravděpodobně nejdou otevřít, jak to tak vidím.

Miloš MISAŘ:
Copak otevřít třeba násilím ještě jdou, ale pak se to musí dočista očistit, aby to šlo vůbec zavřít.

Milan KOPECKÝ:
Nešťastný obyvatel Ždírce nad Doubravou Miloš Misař. Zdálo by se, že stěna patří tomu, kdo tu stěnu postavil. Silnice první třídy patří Ředitelství silnic a dálnic, silnice druhé třídy patří kraji Vysočina, v tomto případě ale o stěnu nikdo nemá zájem, stěnu nechce město, stěnu nechtějí Misařovi, stěna za dva miliony korun nikomu nepatří.

Jiří PAVLÍČEK, místostarosta Ždírce nad Doubravou:
Město Ždírec nad Doubravou s tím celým případem souvisí pouze tím, že to administrativně šlo přes náš stavební úřad.

Milan KOPECKÝ:
Říká místostarosta Ždírce nad Doubravou Jiří Pavlíček. A já se ho ptám, jste schopni vy z vaší pozice v tuto chvíli Misařům pomoci s těmi vraty, s tou stěnou?

Jiří PAVLÍČEK, místostarosta Ždírce nad Doubravou:
V průběhu celé této stavby i krátce před kolaudací jsme jako účastník řízení díky pozemku tady sousedícímu několikrát upozorňovali na nevyhovující stav a budeme upozorňovat dále.

Milan KOPECKÝ:
Je ale otázka, koho upozorňovat. Marie Tesařová z Ředitelství silnic a dálnic Jihlava říká, že Misařovi i ždírečtí radní věděli z projektu, jak bude stavba vypadat.

Marie TESAŘOVÁ, Ředitelství silnic a dálnic Jihlava:
Dostatečně nezvážili dopady, proti kterým vlastně dneska tam byly námitky. Těžko to teďka po realizaci řešit, protože to by se muselo projednávat v průběhu zpracování projektu.

Milan KOPECKÝ:
Stěna tak pravděpodobně zůstane v současném stavu a panu Milošovi nezbude nic jiného, než domnělé chyby projektantů tolerovat. Při řešení otevírání vrat vycházeli z převládajícího směru větru, což Miloš Misař považuje za naprosto zcestné.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu