Stávka pošťáků. Do protestu za vyšší mzdy se odpoledne zapojí každý pátý

19. prosinec 2016

Na 6000 pošťáků, tedy téměř pětina zaměstnanců, bude v pondělí odpoledne stávkovat. Mezi 17. a 19. hodinou přestanou doručovat a vydávat balíky. Zaměstnanci České pošty požadují zvýšení mezd o 2500 korun. Takový nárůst platů je ale podle vedení podniku i premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD nereálný.

„Denně nám pod rukama projde zhruba 160 tisíc balíčků. Zaměstnanci tu pracují na deseti a dvanáctihodinové směny,“ popisuje vedoucí třídírny České pošty v Malešicích Václav Kopeček, jak u nich vypadá předvánoční shon.

Od svých zaměstnanců nedostal zatím žádné zprávy o tom, kolik z nich bude v pondělí protestovat. Kvůli hrozící stávce se minulý týden sešel premiér, ministr vnitra a zástupci většinových a menšinových odborů ČP. Dohoda stávce nezabrání. Podle Bohuslava Sobotky z ČSSD ale přerušení práce nepřinese žádnou změnu.

Čtěte také

„Nárůst platů musí pokračovat i v příštích letech. Já rozumím požadavkům odborů, od toho tu jsou. Ale stávka žádné nové peníze ČP nepřinese. Požádal jsem pana ředitele a pana ministra vnitra, abychom v první polovině příštího roku dostali na stůl strategii dalšího rozvoje ČP. Měla by obsahovat kapitolu o dalším mzdovém vývoji a zajištění finančních prostředků pro příští roky. Nemůžeme si dovolit mzdovou stagnaci,“ říká premiér.

Požadavak je jednoznačný - plošné zvýšení mezd o 2500 korun. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD říká, že příští rok by se platy mohly zvednout zhruba o polovinu požadované částky.

„V minulosti tady vznikl jakýsi pseudokompenzační fond. My jsme zjistili, že tento KF nebyl schválen Evropskou komisí, my jsme ho tedy zrušili a jsme v situaci kdy ČP z něj měla za dva roky obdržet asi 1,5 miliardy korun. Teď vedeme diskuse s ministerstvem financí. Není to dotace, jsou to prostředky, které si ČP vydělala a zaslouží. 35 % částky by mělo příští rok zamířit do mezd zaměstnanců ČP, je to v průměru mezi 1200-1400 pro každého zaměstnance,“ říká ministr vnitra.

O možnosti vyplacení peněz bude ministr jednat v lednu nebo v únoru příštího roku s resortem financí. Stávku ale neodvrátil ani tento příslib. Vedení pošty ji ale pořád bere jako nezákonnou.

Čtěte také

„Na základě těchto požadavků nelze ČP vydírat, není možné ustoupit nesmyslným požadavků. Doposud jsem od menšinových odborů nedostal jakékoliv podklady, aby se ČP mohla na stávku připravit, my ji považujeme za nezákonnou,“ tvrdí její generální ředitel Martin Elkán.

Většinové odbory s dohodou souhlasí. Tři menšinové ale svůj názor nepřehodnotily, a proto dnes mezi 17. a 19. hodinou přestane část zaměstnanců pošty pracovat. Podle informací Českého rozhlasu by měla vyjít ven před svá pracoviště a připojit by se měli ti zaměstnanci, kteří zrovna dorazí na novou směnu.

„Dle mých dostupných informací by to mělo být asi 6 tisíc lidí, ale přidávají se další a další po e-mailové komunikaci, takže si myslím, že to číslo bude daleko vyšší,“ dodává vedoucí odborové organizace S0S-21 Evžen Dvorský.

Podle vedení pošty by ale zákazníci neměli dopady stávky nějak významně poznat. Případnou ekonomickou škodu bude chtít kompenzovat po menšinových odborech.

autor: lam
Spustit audio