Stavba hasičárny v Olešné u Pelhřimova skončila v základech. Kvůli prohnuté konstrukci měsíce stojí

18. květen 2020 06:10

Sehnat potřebných 10,5 milionu na stavbu hasičské zbrojnice nebylo pro nevelkou Olešnou na Pelhřimovsku nic jednoduchého.

Ačkoliv by měla být hotová ještě letos, na staveništi se už čtvrt roku nepracuje. Posunula se totiž jedna ze základových zdí a zatím nikdo neví, kdo za to vlastně může.

Hasiči z Olešné severovýchodně od Pelhřimova mají jednotku označenou JPO3 a často vyjíždějí spolu s profesionálními hasiči k zásahu. „Dlouho jsme nebyli schopni jim vytvořit odpovídající zázemí,“ řekl starosta obce Petr Šlak.

Vedle úřadu

Nová zbrojnice má stát hned vedle obecního úřadu a obci se na ni podařilo sehnat dotaci přes 10 milionů korun.

Do konce roku má být hotová. V tuto chvíli ale není dokončená základová deska a práce už pár měsíců stojí. „Zeď na tu severní stranu se při zasypávání prohnula. Ve středu to je o 14 centimetrů, u zdi o 7. Stalo se to 18. února a od té dobry práce stojí.“

Definice problému

Starosta Petr Šlak říká, že situaci řeší. „Snažíme se definovat problém. Samozřejmě, kdo pak ponese náklady spojené s tou opravou. Zatím nepadlo rozhodnutí, příčin poškození zdi může být více.“

Podle starosty může být chyba stavební technologie nebo chyba v navrženém zdivu. „To znamená množství výztuže, která v těch zdech měla být.“

Obec Olešná jedná s projektantem Janem Kupcem z pelhřimovského Studia A. „Snažíme se to řešit rychle, co bude Olešná potřebovat, to ji poskytneme. 

Starosta i projektant připouštějí, že pokud práce začnou rychle, možná se stihne hasičárnu ještě letos dokončit. Otázkou je, kdo to všechno zaplatí.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio