Statný dub u záchranky připomíná dávnou historii Jihlavy. Rozděloval dvě předměstí

Asi před sto padesáti lety vyrazil ze země za městem Jihlava malý doubek. Dnes je obklopený domy, jezdí kolem něj auta a létají vrtulníky.

Klidu si ale statní strom moc neužije. Možná i proto se stal památným stromem. Velký zdravý dub letní roste v proluce mezi novými domy naproti sídlu jihlavské záchranné služby.

150 let

„Nedávno proběhlo odborné ošetření certifikovaným arboristou, který zařízl větve, které zasahují do fasády,“ ukazuje Tomáš Plesinger z jihlavského magistrátu.

Strom byl prohlášený památným. V obvodu má dnes 370 centimetrů a vysoký je 22 metrů. „Odhadované stáří je 150 let,“ dodává Plesinger

Předměstí Jihlavy

Přesný věk stromu je možné určit jen podle letokruhů. Často si ale odborníci pomáhají i historickými souvislostmi. „Kolem stromu vedla cesta do vesničky Obergoss, což je dnešní Horní Kosov,“ říká Tomáš Plesinger s tím, že právě tímto místem také vedla hranice mezi dvěma jihlavskými předměstími – Špitálským a Panenským.

Kdysi byly v této lokalitě jen volné louky, pole, a také vojenské cvičiště s prašnou věží, tedy prachárnou. Dodnes tu ostatně existují ulice U Cvičiště a Za Prachárnou.

Statut památného stromu umožňuje lepší ochranu. V jeho těsné blízkosti se například nesmí stavět, neměla by tam stát ani lavička.

Spustit audio

Související