Statisíce Čechů každoročně darují krev, přesto je odběrů stále málo

16. červen 2017
Zprávy z

Mezi darováním krve a plazmy není podle lékařů příliš rozdíl. Obojí zachraňuje životy, krev přímo na sálech, plazma nejčastěji ve formě léků – liší se jen ve formě odběru. Přesto grafy ukazují mnohem vyšší odběry plazmy než krve, která často chybí.

V Česku chodí životně důležitou tekutinu každoročně darovat statisíce lidí. Pořád je to ale málo. Zejména mladší lidé chodí s větší pravidelností darovat plazmu do soukromých center, která jim dárcovství finančně kompenzují. To se ve finále ukáže na nepoměru v odběrech, jak ukazují statistiky. Zatímco v roce 2015 bylo v Česku téměř 700 tisíc odběrů plazmy, krve jen 400 tisíc.
V Česku je na 280 tisíc dárců krve a podle doporučení Světové zdravotnické organizace nám jich chybí ještě dalších 100 tisíc – a to hlavně mladých prvodárců. „Myslím, že je fajn, když můžete někomu pomoci, nebo mu zachránit život,“ říká Romana, která přišla do Thomayerovy nemocnice darovat krev již podruhé.

Řada nemocnic ale i lékařů z transfúzních stanic soukromé odběry kritizuje. Argumentují tím, že finanční hotovost přiláká i takové dárce, kteří budou o svém zdravotním stavu lhát. Je ale nutno podotknout, že pro plazmaferetická centra platí stejná pravidla odběru jako pro normální nemocnice.

Krev lze darovat i v rámci dalšího ročníku projektu „Daruj krev s Českým rozhlasem", který odstartoval začátkem měsíce a potrvá až do 19. června. Cílem akce je šířit povědomí o dárcovství krve a oslovit především ty, kteří dosud krev nedarovali, tzv. prvodárce. Tvářemi kampaně se letos stali zaměstnanci Českého rozhlasu, ale nově také ambasadoři projektu VZPoura úrazům.

autor: lam
Spustit audio