Stát chce pronajmout klášterní kostel v Havlíčkově Brodě. Pro kulturu

12. duben 2019 05:00

V Havlíčkově Brodě připravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) výběrové řízení na pronájem klášterního kostela svaté Rodiny.

Jeho využití bude omezeno pouze na kulturní a společenské účely jako koncerty nebo svatby, sdělil mluvčí úřadu Radek Ležatka. Soutěž by měl úřad vypsat v polovině dubna. Do loňska se o provoz barokního kostela staralo havlíčkobrodské Muzeum Vysočiny, o pokračování nemělo zájem.

Pro radnici je důležitý

Havlíčkobrodští zastupitelé dnes všemi 25 hlasy pověřili radu města, aby s úřadem jednala o zachování využívání kostela pro veřejnost. Starosta Jan Tecl (ODS) před hlasováním řekl, že radnice už je s úřadem v kontaktu. Uvedl, že ÚZSVM nechal stanovit cenu, za niž by mohl prostory kostela ve výběrovém řízení poskytnout jinému provozovateli. „Určitě si ten termín budeme hlídat a rada města se tím bude zabývat,“ uvedl.

Věc zastupitelstvu předložil zastupitel Jan Schwarz (SNK Broďáci) za výbor pro cestovní ruch, média a kulturu. „V kostele probíhala celá řada činností, které jsou podle nás pro město důležité,“ řekl. Podotkl, že ho vzhledem ke stavu v kostele překvapilo, že stát bude chtít nájem. „Spíš bych očekával nějaké investice ze strany majitele,“ dodal.

Muzeum Vysočiny

Havlíčkobrodské Muzeum Vysočiny je institucí kraje. Smlouva na provozování kostela vypršela ke konci minulého roku, o prodloužení nestálo. „Důvodů je více,“ řekl ředitel Michal Kamp. Mimo jiné uvedl, že provozování kulturních akcí nepatří do práce muzea. Pro muzeum podle něj byla starost o kostel zatěžující, ačkoliv neplatilo nájem. Za budovu ale neslo odpovědnost, zajišťovalo úklid i víkendový provoz.

Kostel je součástí bývalého augustiniánského kláštera zrušeného Josefem II. V areálu je dnes mimo jiné finanční úřad.

zdroj: ČTK
Spustit audio