Starší lidé a práce s počítačem

10. březen 2006
Trendy

Osobní počítač - pro někoho součást každého dne, pro jiného velká neznámá. Se studenty III. věku se posadil i pan František, který má počítač doma. Potřebné znalosti mu ale chybí. Učitel Jan Doležal má před sebou osm studentů - důchodců, kteří se naučí základy tak, aby mohli počítač využívat.

Doležal: Na konci kurzu by měli umět počítač ovládat, napsat na něm dopis, udělat tabulku, prezentaci, pohrát si s fotografií a hlavně pracovat s internetem. Napsat e-mail, komunikovat s celým světem.

Pan František: Občas mě něco poradí vnučky, to je ale velmi stručné, řeknou "tady klikneš" a odejdou.

Co čekáte od této akademie?

Pan František: Očekávám, že bych se tady naučil psát dopisy, používat e-mail, udělat tabulku.

Podobné plány má i paní Lucie.

Paní Lucie: Počítačová gramotnost vlastně patří k našemu 21. století a tedy i my starší bychom měli umět trochu s moderní technikou nakládat.

Akademie III. věku je semestrální studium, obdobné vysokoškolskému. Pro dnešní rok jsou otevřeny přednášky sociologie, historie a počítačové techniky.

Sociologie je chápána jako svět kolem nás, historie mapuje začátek českých dějin až po nástup Habsburků, počítačová gramotnost je zaměřena na její úplné začátky, pochopení práce s klávesnicí, myší, napsání dopisu a poslat ho i-mailem.

Říká ředitelka Akademie Petra Chmelíčková. V listinách je zapsáno šest desítek studentů na které kromě výuky čeká i slavnostní imatrikulace a na závěr absolventský certifikát. Tříměsíční kurzy jsou pro důchodce zdarma. Provoz Akademie platí sponzoři.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu