Starostové se budou stěhovat na kraj. Známe jména většiny nových radních Vysočiny

22. říjen 2020 05:50

Na Vysočině už se rýsuje definitivní podoba nového vedení hejtmanství. Strany, které vytvoří novou krajskou vládu, se už totiž dohodly na jejím personálním složení.

Na začátku příštího týdne by zástupci stran, které se dohodly na spolupráci ve vedení kraje, měli podepsat koaliční smlouvu. V ní si politici rozdělili jednotlivé resorty a dohodli se na obsazení nové rady. Na znění dokumentu pracovali dva týdny.

ODS a Starostové pro občany

Post hejtmana by měl obsadit lídr kandidátky ODS a Starostů pro občany Vítězslav Schrek. „V mé gesci resort krizového řízení, bezpečnosti, vnějších vztahů, externí komunikace. Navíc je tam činnost projektové kanceláře. V gesci našeho radního, tím je zástupce Starostů pro občany pan Janoušek, pod něj bude spadat komplet majetek.“

Za Piráty usedne v nové radě Hana Hajnová jako první náměstkyně hejtmana, která bude mít na starosti místní rozvoj. Uvolněným radním bude Jan Břížďala. Ten se bude starat o školství.

Starostové pro Vysočinu a KDU-ČSL

Starosty pro Vysočinu bude reprezentovat Lukáš Vlček, který dostal resort zemědělství a životního prostředí a Roman Fabeš. Jeho náplní bude kultura a cestovní ruch.

Lidovci své kandidáty do krajské rady zatím nezveřejnili. „KDU-ČSL by měla mít radního či náměstka pro ekonomiku a dopravní infrastrukturu. Tou druhou gescí je sociální politika,“ volební lídr lidovců Vít Kaňkovský.

ČSSD

Sociální demokraté budou mít v radě náměstka pro zdravotnictví Vladimíra Novotného, který tuto pozici zastával poslední čtyři roky. Dle dohody bude mít ČSSD i pozici uvolněného zastupitele. Měl by jím být Martin Hyský, dodal Vladimír Novotný: „Bude mít na starosti větší projekty, měl by mít na starosti odpadové hospodářství, veřejnou dopravu Vysočiny.“

Kdy bude krajská rada ustavena, zatím není jisté. Sdružení Pro TOP Vysočinu totiž podalo k soudu stížnost na průběh voleb a termín ustavující schůze se tak odkládá.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související