Starosta Bystřice nabídl odměnu za nejlepší zákaz prodeje alkoholu

24. září 2010

Starosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Novotný nabídl úředníkům odměnu za to, když najdou legální způsob, jak zakázat prodej alkoholu na stáncích. Nedávno kontrolovala patřičná povolení k prodeji Celní správa a v mnoha případech alkohol i zabavila.

Stánkaři si ale chybějící dokumenty postupně doplňují a alkohol se vrací do nabídky. Starosta Novotný připomněl, že v zákazu prodeje alkoholu má radnice jen omezené pravomoce, odměna by měla personál motivovat najít nejsnazší cestu k zákazu.

"Máme tu, stejně jako všude jinde, problém s alkoholismem mladých. Ne patnácti, osmnáctiletých, ale i dětí školního věku. Máme za to, že prodej alkoholu v kamenných prodejnách je uhlídatelný. Mladí potkají řadu lidí, obchodník nemá až takový zájem mu alkohol prodat. Na stánku to mají jednodušší." V minulosti už v Bystřici vstoupil v platnost zákaz rozlévání alkoholu na stáncích. "Přirovnal bych to k našemu boji s automaty. Ne každý nás tehdy chápal a dnes máme jasné výsledky, že to byl správný krok. Kriminalita tu klesla, vidím v tom souvislost," doplnil Novotný.

autor: uli
Spustit audio