Stařeč, Hluboké, Pořežín a Radkov. Mosty, které obce spojují, stále nejsou dokončené

15. září 2018 06:00

Obyvatele čtyř obcí na Vysočině spojuje společný problém. Už řadu měsíců musí složitě objíždět místa, kde ještě nedávno stály mosty.

Na opuštěných staveništích přitom od poloviny prázdnin neviděli jediného dělníka. Kraj Vysočina, coby majitel komunikací a investor slibuje, že řešení je blízko.

„Žiju ve vesničce za tím mostkem a oficiální objížďka je, já nevím kolik, deset kilometrů zhruba,“ říká Petr ze Starče. Také tuto vesnici nedaleko Třebíče už od jara rozděluje uzavírka mostu.

Firma Keviton, která ho měla opravit, jej ale stihla pouze zbourat. Stavbu kapacitně nezvládala a nakonec rozvázala smlouvu o dílo.

„Pěšky jdou okolo Bartejsovejch, pak jdou okolo toho rybníčka a na Nivu a potom teprve z kopce nakoupit,“ diskutuje o neúnosné situaci v obci před místním kostelíkem Eliška Bohdálková se svou přítelkyní Miluší Chodúrovou.

Přes s díru v rozkopané silnici plnou zahnívající vody teď vede alespoň provizorní lávka. Dříve si místní museli zkracovat cestu přes soukromý pozemek. To už ale jeho majitel zakázal. „Oni tam ještě měli souseda, který je provázel zahradou a přes tam lávku. Někdo mu tam ale ukradl sekyrku, nebo co, tak se prostě naštval. Za dobrotu na žebrotu,“ konstatují dvě dámy.

Podobně to stále vypadá i na dalších třech místech na Vysočině, která firma opustila. Už skoro dva měsíce tam práce úplně stojí. Krajská správa a údržba silnic teď narychlo shání někoho, kdo se jí ujme. Podle mluvčí hejtmanství Jitky Svatošové už je to jen záležitostí dnů. „V případě mostu v Hluboké je Krajská správa a údržba silnic před podepsáním smlouvy s novým dodavatelem.“

Další tři obálky s nabídkami se prý otevírají právě v těchto dnech. Jednou z podmínek je, aby mosty byly průjezdné ještě v letošním roce.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio