Staň se Jihlavákem. Kampaň má přesvědčit lidi, kteří v Jihlavě žijí, ale nejsou občany města

17. červenec 2020 09:40

Jihlavský magistrát zaplatí 150.000 korun za výzkum zjišťující obyvatele bez trvalého bydliště ve městě. Má sloužit pro kampaň Staň se Jihlavákem.

Radnice si od ní slibuje vyšší počet trvale přihlášených obyvatel a tím i daňové výnosy. Zatím má krajské město asi 50.000 obyvatel, ale je zřejmé, že v něm žije lidí víc, uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Radovan Daněk.

Vyšší množství odpadu

Dokladem většího počtu lidí ve městě je podle něho mimo jiné objem produkovaného odpadu. „A protože Jihlava nechce zdarma poskytovat jednotlivé výhody městské infrastruktury lidem, jejichž daňové výnosy končí v pokladnách jiných obcí, vedení města iniciovalo vznik kampaně nazvané Staň se Jihlavákem. Ta má za cíl zvýšit počet trvale přihlášených obyvatel,“ uvedl Daněk.

Výzkum formou rozhovorů v ulicích města už začal a potrvá do 30. září. „Výzkum by měl identifikovat mezi místními obyvateli skupinu takzvaných nejihlaváků a zmapovat jejich postoje a motivace, popsat jejich vztah k městu. Teprve potom budeme mít možnost srovnávat jejich postoje s postoji trvale přihlášených Jihlavanů. Důležité je také zjistit nejčastější důvody proč se lidé Jihlavany chtějí stát, případně jaké výhody by je k takovému kroku přesvědčily,“ uvedla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava).

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související