Srst z králičích kožek vykoupených od chovatelů slouží k výrobě plsti na klobouky
Chovatelé drobného zvířectva z Telče pravidelně pořádají ve svém areálu Na Kopečku výměnné trhy, a vždy je tam i Karel Kalců z nedalekého Krahulčí.
Aby bylo možné kůži prodat, musí být dobře stažená a dobře usušená.
„Vykupuju to na váhu. Kilo je zhruba pět šest kůží,“ říká Karel Kalců. Podle něj musí být kůže k výkupu vysušená, bez předních pacek a bez hlavy. Nesmí na ní také být plíseň, a neměla by být kratší, než dvacet osm centimetrů. Vykoupené kůže od Karla Kalců odebírá centrální výkupna, která je dodává do výrobny plsti. Z té se například vyrábějí klobouky.
Kůže by neměla být kratší než dvacet osm centimetrů
Základem kvalitní kůže je správné stažení králíka. Zkušení chovatelé to jistě ovládají, ale Karel Kalců je připravený kdykoli poradit, nebo pomoci. „Pověsit za zadní nohy, jeden řez, druhý řez, stáhne se to, jde to dobře až k předním nožičkám, ty se také obříznout,“ popisuje.
Staženou kůži musí chovatel napnout na drát ohnutý do tvaru písmene V. „Osmička drát,“ dodává Karel Kalců.
Sušit je nejlepší u zdroje tepla
Kůže je nejlepší sušit tam, kde je teplo a proudí tam vzduch. „V létě je problém s brouky a červy, od podzimu do jara s plísní,“ říká chovatel.
V zimě proto doporučuje sušení přímo u zdroje tepla.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.