Správný foklař toho víc řekne, než zazpívá

4zdi je folková kapela z Pelhřimova, která ve stejné sestavě hraje už deset let. Ponorkovou nemoc prý nezažila. Hrají tradiční folk s melodickou muzikou a vícehlasým zpěvem a zažili už několik účastí na Portě, jezdili po festivalech a teď i nějaké pořádají.

Kapela 4zdi hraje vlastní muziku a jen občas si půjčí text od jiného autora, třeba Lubomíra Hrdličky. Vlastními autory jsou Petr Sejk a Hynek Pavlů. „Většinou k tomu potřebuju kytaru, ale stalo se mi už to, že se mi písnička povedla i bez kytary a bylo to velice rychlý. Ale to byla záležitost, která dlouho zrála. Potřebuju k tomu melodickou linku, i když ve folkové muzice je primární text. Dokonce se říká, že správný folkař toho víc řekne, než zazpívá,“ popisuje svou tvorbu Hynek Pavlů. „Každá písnička má ten svůj porod jiný,“ přidává Petr Sejk.

Na Portu a další festivaly jezdily 4zdi ze začátku. „V roce 2007 jsme se přihlásili na oblastní Portu a tam získali diváckou cenu Porty, další rok jsme postoupili do národního kola. Pak jsme ještě jeden rok byli na oblastní Portě. To byly ty aktivní tři první roky, kdy jsme se účastnili těch soutěží. Tak sedm let jsme kočovali republikou,“ říká Petr Sejk. V posledních letech pracovali na deskách a v Pelhřimově pořádají své festivaly. „Tak si zveme různý hosty, oni si zvou nás, už tolik nesoutěžíme,“ dodává Petr Sejk.

Spustit audio