Správně umístěná králíkárna by měla směřovat na jihovýchod

16. srpen 2016
Dobré odpoledne

V poradně Regionu jsme se tentokrát zaměřili na založení chovu králíků. Poradit přišla Marie Ondrákovou z Českého svazu chovatelů. Zaostřili jsme se na úplné začátečníky, kteří s chovem těchto zvířat zatím nemají příliš mnoho zkušeností.

Zručnější chovatelé si můžou králíkárny docela dobře vyrobit sami. Inspiraci najdete jak v odborné literatuře, tak i u dalších chovatelů. „Já mám velmi dobré zkušenosti s jeslemi ve tvaru trojúhelníku, které jsou umístěné nějakých 15 až 20 cm od podlahy,“ doporučuje Ondráková.

Díky jeslím můžete kotec rozdělit na dva díly

„Pro chovnou stanici s mláďaty můžete nechat celý kotec nebo pro oddělení mláďat ho můžete rozdělit na dva díly,“ říká host. Nevhodně navržený kotec může způsobit i zranění králíků. Proto věnujte pozornost tomu, aby ani mláďata nemohla nikam propadnout, zapadnout nebo se poranit o ostré hrany.

Králíkárnu umisťujte na jihovýchod

„Králík tam chytne brzké ranní slunce, ale největší pařáky se mu vyhnou. Zároveň deště u nás nejčastěji přichází ze západu,“ doplňuje Ondráková. Vhodným umístěním králíkárny tak zvířata ochráníte nejen před sluncem, ale taky deštěm, který se při silném větru může do kotce dostávat přes pletivo.

Výhodou je možnost krmení z venku

Zvažte také možnost řešení takových dvířek, která umožňují krmení zvenku králíkárny. Chovatel nemusí při každém krmení otevírat kotec. Zároveň se králíci nedostávají do jeslí a krmení a taky odpadá riziko vypadnutí mláďat, která jsou mnohdy velmi živá. Při otevřených dvířkách a menší neopatrnosti snadno malý králíček vypadne a jeho chytání je jak pro chovatele, tak pro mládě velmi vyčerpávající.

Spustit audio