Spisovatelka přežila Osvětim, vyprávět o tom přijela na knižním veletrh

22. říjen 2011
Zprávy z

Na knižní veletrh v Havlíčkově Brodě letos dorazila Erika Bezdíčková z Brna, která přežila Osvětim. Spisovatelka přijela lidem představit svoji knihu Moje dlouhé mlčení, ve které mimo jiné popisuje život ve vyhlacovacím táboře v Polsku.

Knižní veletrh v Havlíčkově Brodě opět navštívily tisíce lidí. Svoji knihu - Moje dlouhé mlčení - jim tam přijela představit také Erika Bezdíčková, která se ve dvanácti letech dostala do vyhlazovacího tábora Osvětim v Polsku. "Déle než dva dny jsme jeli společně s dalšími dvěma tisíci Židy namačkáni v dobytčích vagonech. Mnoho starých lidí cestu nepřežilo," rozvyprávěla se osmedesátiletá spisovatelka.
Rodiče Eriky Bezdíčkové - stejně jako většina jejich příbuzných - vražednou mašinerii nacistů nepřežili. I ona měla několikrát namále. Například při jednom z apelů. "V jeden zimní den, kdy sněžilo a foukal vít, jsme opět stály na apelu. Erika, kamarádka, která se mnou do tábora přijela stejným vlakem, mě poprosila, jestli bych si s ní vyměnila místo. Stála totiž na konci řady a chtěla se zahřát. Samozřejmě jsem souhlasila. Jenže vzápětí na ni padl los, který znamenal smrt. Do tábora přijížděly stále nové transporty, místa bylo málo, proto byla každý den část vězňů vybírána do plynových komor," vyprávěla o nejtěžších chvílích svého života Erika Bezdíčková.
Když se spisovatelka vrátila po válce domů, zjistila, že nikdo z jejich příbuzných už nežije. V roce 1948 - tedy v šestnácti letech - se poprvé vdala. Když se v padesátých letech rozvedla, začala pracovat v Československém rozhlase v Praze a u novinařiny zůstala celý život.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio