Spisovatel Michal Dlouhý: Seriál Zločiny Velké Prahy přinese případy, které se skutečně staly

21. červenec 2020

Duchovní otec Četnických humoresek a autor knížek o četnících Michal Dlouhý spolupracuje na novém seriálu. Zločiny Velké Prahy z policejního prostředí zavedou diváky do raných dob republiky.

Nebýt Michala Dlouhého, oblíbený seriál Četnické humoresky by vůbec nevznikl. „Historií četnictva na našem území jsem se začal zabývat v rámci svých vysokoškolských studií už v roce 1988. To bylo ještě před listopadem, kdy četníci byli označováni jako ti, kteří byli protilidoví, stříleli do dělníků a za okupace kolaborovali,“ říká spisovatel a kriminalista, který s námětem na budoucí seriál o četnickém sboru oslovil režiséra Antonína Moskalyka. Spolupracoval také s Jaroslavem Hášou na natáčení Čapkových povídek nebo s Dušanem Kleinem na seriálu Hříchy pro pátera Knoxe.

Při přípravě a natáčení seriálů zastává roli odborného poradce. „Často říkám, že je to odporný poradce, protože říká věci, které režisérovi nebo realizačnímu týmu nejsou zrovna po chuti,“ směje se historik, „úkolem poradce je nicméně poradit, například se správnou terminologií.“

Těšte se na Zločiny Velké Prahy

Na úspěch Četnických humoresek chce navázat nový seriál České televize s názvem Zločiny Velké Prahy. Televizní seriál natáčený podle námětu Michala Dlouhého bude mít 10 dílů a na obrazovky se dostane počátkem příštího roku. „Jsou to případy, které se skutečně staly, byť byly různě přetransformovány tak, aby to bylo pro diváky zajímavé,“ říká Michal Dlouhý.

Seriál diváky zavede do roku 1922, kdy došlo ke sloučení centrální Prahy s třiceti osmi okolními městy a obcemi. V této nově vzniklé Velké Praze musela namísto četnictva pracovat pražská státní policie. „Zločiny byly ty nejzávažnější trestné činy, které řešily krajské soudy, a samozřejmě byly mezi nimi i ty hrdelní, což byly vraždy, zabití, násilná smilstva a loupeže,“ vysvětluje název pořadu Michal Dlouhý.

V rolích tří hlavních detektivů se objeví Jaroslav Plesl, Jiří Langmajer a Denis Šafařík. „Každá postava bude něčím charakteristická. Vrchní inspektor Budík svojí minulostí, inspektor Havlík se zase věnoval spíše ženskému pohlaví, kde budoval svojí agenturní a zpravodajskou síť, a policejní agent Nováček je benjamínek, který do vyšetřování přináší zvláštní postupy,“ popisuje spisovatel.

Skutečná doba Četnických humoresek

Jako specialista na historii českého četnictva a kriminalistiku pohlíží Michal Dlouhý na různé filmy a seriály o policii jiným pohledem. Dívá se tak i na dobu, do které jsou zasazeny Četnické humoresky: „Ta doba určitě nebyla tak poetická, za kterou ji my máme. Bylo to po světové válce, byl tady hlad, bída a nedostatek všeho. Československo bylo ale ostrůvkem demokracie se vším všudy a myslím si, že společnost tady fungovala a měla obrovské hodnoty. Četníci byli vlastenci, kteří se nedokázali smířit s tím, že někdo začal ohrožovat a pak sáhl na jejich milovanou vlast, a to se projevilo v různých formách zapojení četníků do odbojové činnosti.“

Poslechněte si záznam celého pořadu a zjistěte, zda kriminální seriály a filmy odpovídají skutečné policejní práci, kde Michal Dlouhý získává informace o českém četnictvu i jak vypadá práce Pyrotechnické služby Policie České republiky.

Spustit audio