Spirulina není řasa a zhubnutí vám nezaručí

15. říjen 2021

Spirulina patří v dnešní době mezi vyhledávané doplňky stravy. Přestože se o ní často mluví jako o vodní řase, ve skutečnosti patří k bakteriím schopným fotosyntézy, které známe jako sinice. U veřejnosti mají přitom spíše negativní pověst, protože bývají v létě příčinou nežádoucího zelenání rybníků a přehrad. Je důvod jíst sinici jménem spirulina?

Přestože obsah některých živin má sušená spirulina zajímavý, nelze ji považovat za náhradu zdravého jídelníčku, který by měl být pestrý a založený na čerstvých potravinách s bohatým zastoupením celozrnných obilovin, ovoce, zeleniny a rostlinných olejů.

MUDr. Miroslav Šuta

Doporučená denní dávka bílkovin pro dospělého pro člověka o hmotnosti 70 kilogramů činí podle expertů Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) zhruba 58 gramů. I když sušená spirulina obsahuje kolem 60 % bílkovin, k pokrytí optimální dávky bílkovin běžné tabletky či tobolky s řasou nepostačovaly. A podobné je to i s obsahem většiny dalších živin.

Někdy je spirulina doporučována veganům, kteří odmítají potraviny živočišného původu, a to jako náhradní zdroj vitaminu B12. Podrobnější analýzy ukázaly, že spirulina sice obsahuje poměrně zajímavé množství tohoto vitaminu, ale bohužel v jeho neaktivní formě, kterou lidské tělo neumí zužitkovat.

Spirulina

Spirulina (neboli sinice rodu Arthrospira) má podobně jako její příbuzné ráda teplou vodu s dostatkem živin. Přirozeně se vyskytuje v některých jezerech v Africe, Asii nebo v Jižní Americe, a proto se v některých zemích stále ještě získává z těchto přírodních nádrží. Většinou se ale pro výrobu potravinových doplňků spirulina v dnešní době pěstuje už uměle, podobně jako třeba losos v tzv. akvakulturách. Jedná se o nádrže, v nichž je udržována stálá teplota vody a stálé dodávky živin a oxidu uhličitého, které umožňují rychlý růst těchto bakterií.

Spirulina na rozdíl od jiných příbuzných sinic neprodukuje toxiny zvané mikrocystiny, kvůli kterým je nutné zakazovat koupání v případě vzniku tzv. vodního květu. Sušená spirulina obsahuje vysoký podíl poměrně kvalitních bílkovin, relativně nízký obsah tuků i cukrů. Ale najdeme v ní také některé vitaminy, železo nebo minerály. Prodává se běžně v obchodech specializovaných na zdravou výživu, drogériích, lékárnách nebo internetových e-shopech, a to buď ve formě zelenavého prášku, lisovaných tabletek nebo plněných tobolek. Vyrábí se také jako krmivo pro dobytek nebo domácí mazlíčky.

Když se spirulinou v roce 2017 zabývala francouzská agentura zodpovědná za bezpečnost potravin (ANSES), upozornila na případy kontaminace potravinových doplňků dvěma skupinami škodlivých látek - těžkými kovy a mikrocystiny.

Chemické rozbory spiruliny prováděné v různých částech světa odhalily v potravinových doplňcích zvýšené koncentrace některých těžkých kovů. Patrně v důsledku schopnosti těchto cyanobakterií vázat kovy obsažené ve vodě. Ve většině případů se jednalo o hladiny tolerované evropskými orgány, k překračování platných limitů došlo nejčastěji v případě olova, rtuti a arzénu.

Čtěte také

Mikrocystiny jsou speciální přírodní toxiny produkované některými druhy sinic. Tato látky mohou ohrozit zdraví lidí, pokud se dostanou do pitné vody nebo pokud se lidé koupají ve vodě znečištěné sinicemi. Tyto chemické látky mohou poškozovat játra (hepatotoxicita) a narušovat nervový systém (neurotoxicita). Některé z nich mohou narušovat dědičnou informaci v buňkách, poškozovat kůži nebo narušovat imunitní systém.

Spotřebitelský test výrobků se spirulinou na českém trhu, který počátkem letošního roku provedl časopis dTest, dopadl poměrně dobře. U některých výrobků sice bylo hodnocení sníženo s ohledem na obsah těžkých kovů, ale všech 18 testových produktů splnilo evropské limity pro obsah nežádoucích chemikálií.

Spirulina pro snížení váhy?

Spirulině jsou přisuzovány rozmanité blahodárné zdravotní účinky, vědeckých důkazů v této oblasti je ale k dispozici poměrně poskrovnu. Klinických studií bylo provedeno poměrné málo, obvykle jen na malých skupinách, a také design studií nebyl vždy kvalitní.

V případě testů užívání spiruliny u obézních lidí byly zveřejněny výsledky jen několika málo studii, které zahrnovaly pouze několik desítek osob. Výsledky naznačují, že by podávání spiruliny po dobu několika měsíců mohlo pomoci při redukci váhy. Nicméně bude nutné ověřit výsledky v rámci většího výzkumu a není jasné, jakým mechanismem by spirulina pomáhala shodit přebytečná kila. Nezodpovězené zůstávají zatím také otázky, které jsou v případě snižování váhy vždy klíčové: Je dosažená redukce váhy udržitelná? Nedojde po několika měsících k tzv. jo-jo efektu, v důsledku kterého lidé ztracená kila nabydou zpět, nebo dokonce přiberou ještě více, než měli na počátku svého snažení?

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio