Speciální obvazy z Česka pomáhají malomocným. Hlavně v Indii

31. leden 2013

Dnešek je Světovým dnem pomoci malomocným. A pomoc nemocným leprou proudí i z Česka. Například ženy z Vysočiny pletou stovky speciálních fáčů, které pak míří přes společnost svatého Vincence převážně do Indie.

Jde o obvaz ze speciální příze, u kterého je nejdůležitější opakovaná použitelnost. „Plete se to z příze, která se jmenuje Sněhurka, na jehlicích číslo dva a půl. Může se udělat buď úzký proužek, nebo širší," vysvětluje jedna z pletařek, Marie Kopecká z Humpolce.

„Udělám se na jehlicích 25 ok a pletu stále hladce 75 vroubků. To se udělá z jednoho klubka,“ doplňuje Kopecká.

Takto vyrobené obvazy končí u paní Marie v Jihlavě, která je dále distribuuje. Jen za loňský rok jich dostala 900.

„Oni to dělají úplně nezištně, nic za to nedostanou, ani pochvalu. Materiál si musí koupit sami, maximálně jim pomohu tím, že hromadně objednám větší množství příze přímo z továrny," popisuje Marie.

Za vším stojí Společnost svatého Vincence z Pauly, která za Českou republiku odesílá balíky přímo do leprou zasažených oblastí. Ani toto ale není jednoduché.

„Protože nemají vůbec žádný majetek, na odesílání balíků si musí vydělat. Pořádají proto adventní a velikonoční bazar, aby měli nějaké peníze. A pak drobné peněžité dárky, které dostanou od lidí," dodává Marie.

autor: mik
Spustit audio