Speciál Hudby ze zapadlých vesnic: Africké hudební hvězdy bojují s pandemií

Hlavní úlohou hudby zůstává v Africe předávání zpráv. A tak jako v minulosti, když bylo potřeba zaktivizovat veřejnost, postavily se i v časech koronaviru do čela velké hudební hvězdy, aby skrze dalekonosné hitové skladby informovaly, varovaly a především rozdávaly naději.

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic se do vysílání Českého rozhlasu Ostrava vrátí 5. května. Výroba nejen tohoto pořadu byla zastavena v souvislosti s přísnými opatřeními, která jsme zavedli kvůli koronavirové nákaze.

Nezapomeňme, že směrem k milionům negramotných vesničanů představuje hudební zpráva tu nejúčinnější formu, jak požádat o respektování ochranných nařízení. Skladby, vysílané rádiem, sdílené na sociálních sítích a šířené přes mobily, hrají zásadní roli při zvyšování informovanosti populace.

„Buďme disciplinovaní, zůstaňme doma a myjme si ruce, aby se celá tahle věc stala brzy jen nepříjemnou vzpomínkou,“ vyzývá širokou veřejnost senegalský raper Didier Awadi po boku megahvězdy Youssou N´Doura a dalších dvaceti známých zpěváků.

„Máme s lidmi nepsanou smlouvu o důvěře. Poslouchají co jim říkáme a nesmíme je zklamat,“ dodává Awadi, bývalý člen hip hopové skupiny Daara J, kterou známe z vystoupení na Colours of Ostrava.

Volný kolektiv senegalských raperů Y'en A Marre, který v minulosti proslul nesmlouvavým bojem proti politickým autoritám, také složil zbraně, v dakarské nemocnici natočil videoklip Fagaru Ci Coronavirus a spojil se s ministerstvem zdravotnictví. „V boji proti společnému nepříteli nastal čas národní jednoty,“ vysvětlují rapeři neobvykle smířlivý postoj k vládě.  A varují před tmářskými náboženskými vůdci, tvrdícími, že žádná nemoc neexistuje.

V Libérii aktivizuje spoluobčany dokonce sám president George Weah, světu dobře známý jako obávaný útočník AC Milan, patřící v 90. letech mezi nejlepších fotbalisty Afriky. „Mohla to být vaše máma, váš otec, sestra nebo bratr, kteří by mohli onemocnět. Pojďme proti téhle špinavé nemoci společně bojovat,“ obrací se k lidem jako správný leader země Weah za doprovodu dalších liberijských zpěvák.

A informace, která by neměla zapadnout: z vládní pokladny nevzal ani korunu, vše zafinancoval ze své kapsy.

Konžský zpěvák Koffi Olomide, patřící mezi největší hudební celebrity Afriky, ve skladbě Coronavirus Assassin varuje, že epidemie po celém světě už zabila tisíce lidí a zpívá: „Věřte mi, vir je všude okolo nás a nikdo ho nemůže vidět. Zůstaňte proto doma, jako v dobách války.“

Rapeři z Ugandy – Bobi Wine a Nubian Li – také šíří důležité poselství: „Špatnou zprávou je, že každý z vás je potenciální obětí, a dobrou, že v každém z vás se skrývá řešení.“

„Zůstaň doma a společně ten vyhrajeme,“ obrátil se na Senegalce také světově proslulý zpěvák Baaba Maal, reprezentující zemi v organizaci UNICEF. Se skupinou Dandee Lenol (Hlas lidu) a hudebníky z Gambie, Mauretánie, Mali a Guiney Bissau přepracoval svou starou slavnou skladbu Djam Leelii a upozorňuje: „Našim největším bohatstvím je zdraví. A Senegal coronu porazí. “

Spustit audio