Soutěž v pečení a vaření vymyslel muž. Spolek Gurmán ve Svatém Kříži se po pauze těší na další ročník

5. květen 2022

Když to v obci žije, není těžké vymyslet důvod, proč se sejít a pobavit se. Ve Svatém Kříži proto vymysleli soutěž, u které se hodně jí. 

Soutěž pořádá spolek Gurmán a už podle názvu se dá snadno uhodnout, čím se jeho členové nejraději zabývají. „Zajímavé je, průkopníkem byl muž, který to vymyslel. Byl to pan Plodík a pro první ročník navrhl štrůdly,“ vzpomíná Drahoslava Hepnerová, kronikářka Svatého Kříže a aktivní členka spolku Gurmán na začátky soutěže. 

Štrůdly

Každý ročník měl jiné téma, ale už ten první se štrůdly přilákal velkou účast. Sešlo se pětatřicet štrůdlů! „Štrůdly byly sladké i slané. Odborná porota se skládala z pěti mužů, laická porota, to jsme byli my všichni, co jsme se zúčastnili. Za těch devět ročníků se laická odborná porota ze dvou třetin shodla, protože opravdu šlo o chuť i vzhled a hodnocení bylo anonymní,“ říká dále paní Drahoslava. 

Spolek Gurmán Svatý Kříž, Havlíčkobrodsko, ceny ze soutěží

Knihovník Pan Jiří Svoboda ukazuje ručně dělané odměny ze dřeva pro vítěze jednotlivých ročníků. Sám se dokonce jedním stal s netradičním receptem. „Já jsem si to vymyslel a nazval jsem to utopené karbanátky. Měl jsem to v polévkové míse, odkrylo se to, a najednou první místo, tak mi spadla brada, že jsem pobil všechny ty ženský. Nejvíc jsem se divil asi já,“ ukazuje pan Svoboda se smíchem svou padlou bradu. 

Svatokřížská kuchařka

Jeden z ročníků zvítězila nejen jako nejstarší účastník paní Libuše Heřmánková, ale také díky svému umění. „Už je to devět let, co byla soutěž nazvaná vše kynuté a tam jsem vyhrála s tradičními koblížky. Měla jsem tam koblížky s marmeládou a s čokoládou. A to jsem se stejně jako pan Svoboda hrozně divila,“ usmívá se paní Heřmánková.

Recepty ze všech soutěží by se mohly sesbírat do svatokřížské kuchařky, ale zatím nejsou všechny pohromadě, přiznává Drahoslava Hepnerová. „Mysleli jsme, že je budeme sbírat, ale pokaždé si říkáme, musíme je zapsat, pamatovat, ale nakonec se to nějak zapomene. Popravdě řečeno, nikdy jsme si je zatím nepsali.“ Tak třeba teď se to konečně povede při desátém ročníku. 

Pokud se soutěž v letošním roce uskuteční, jaké bude její téma, to zatím nikdo neví. Témata za posledních devět ročníků byla rozmanitá: kromě štrůdlů a bábovek ještě saláty, pomazánky, kynuté, rolády, řízečky, rohlíčky a další. Příští téma je velmi tajná informace, která se neprozradí ani v rodině, dokud není soutěž vyhlášena.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.