Soutěž Cemach umožňuje poznávat moderní Izrael

18. listopad 2012

S počátkem letošního školního roku odstartoval již 2. ročník mezinárodní soutěže „Cemach“. V hebrejštině toto slovo znamená „výhonek“, „klíč k poznání“ a symbolicky právě po něm byla pojmenována soutěž v poznávání moderního Izraele určená především studentům českých a slovenských středních škol.

Hlavním účelem soutěže „Cemach“ je seznámit studenty se současným Izraelem jako rozvinutým, úspěšným a demokratickým státem. Státem, který je atraktivní pro cestování, obchod, vzdělání i kulturní obohacení.

V 1. ročníku soutěže studenti zpracovávali kreativní projekty v jedné ze tří disciplín, volené dle vlastního zájmu: literární, internetové a výtvarné. V tomto duchu bude probíhat také 2. ročník, který je rozšířen o výtvarnou disciplínu pro základní školy pro handicapované. Je potěšující, že se už na začátku 2. ročníku právě do této disciplíny přihlásilo 20 klientů ze stacionáře KLÍČEK z města Tábor.

První místo v soutěži Cemach získala Petra Křenová z gymnázia v Uherském Hradišti

Do 2. ročníku soutěže se mohou přihlašovat zájemci ve věku 13 - 21 let, a to i ze Slovenska. Mezi oblíbené doprovodné aktivity se i letos řadí semináře k jednotlivým disciplínám vedené českými specialisty - odbornými garanty soutěže. Dva semináře se již tento měsíc uskutečnily a do jeho konce budou následovat další čtyři. Na vybraných středních školách se pak též uskuteční besedy v angličtině o moderním Izraeli s izraelským velvyslancem v České republice Jaakovem Levym.

Do minulého ročníku soutěže „Cemach“ se zapojilo více než 200 studentů, z nichž 94 svůj projekt dokončilo. Nejvíce byla zastoupena díla výtvarná se 46 projekty, dále vzniklo 36 esejů a 12 internetových projektů.

A právě z výtvarných děl minulého ročníku je sestavena putovní výstava, kterou již mohli zájemci navštívit v prostorách Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích. Výstava je to putovní, a tak bude postupně představena ve vybraných školách a institucích po celé České republice.

Logo projektu Cemach

Tak jako při 1. ročníku soutěže „Cemach“ jsou i pro její pokračování připraveny zajímavé ceny jako například elektronická čtečka Kindle 3G a Kindle 4, externí disk Seagate 500 GB či Ipod Shuffle 2GB. Hlavní cenou pro vítězné jednotlivce je poznávací zájezd do Izraele během nadcházejících letních prázdnin.

Více o soutěži „Cemach“ se je možno dozvědět na internetových stránkách www.cemach.cz nebo na facebookové stránce s názvem skupiny CEMACH.CZ.

Autorka je členkou organizačního týmu soutěže Cemach.

autor: Aneta Balurovová
Spustit audio