Soustředěná myšlenka má velkou sílu. Jen je potřeba ji natrénovat

Lidskému mozku je nejpříjemnější, když člověk myslí jen na jednu jedinou věc. V dnešní uspěchané době to ale dokáže málokdo. Dobré je, že soustředění můžeme trénovat. V Třebíči pro ten účel otevřeli mozkohernu, kde si můžete zkusit pouhou myšlenkou rozpohybovat míček.

„Mozkoherna je místnost, kam si lidé chodí trénovat svou paměť, koncentraci, prostorovou představivost a verbální přemýšlení a logiku,“ vysvětluje trenérka paměti Eva Fruhwirtová. A nechodí si sem bystřit mysl jen lidé, kteří už opravdu zapomínají, ale třeba i unavení podnikatelé, učitelé nebo novináři, kteří se chtějí naučit vypnout a odpočívat. Ono je těžké přestat najednou myslet na práci, domácnost, ale třeba i starosti jiných. Děti se čím dál hůř dokážou soustředit na učení nebo třeba jen na čtení knížky. To všechno je ale možné trénovat.

Soustředění pomohou trénovat obyčejné karetní hry i hlavolamy

Své jméno si mozkoherna opravdu zaslouží. V policích leží deskové hry, hlavolamy, ale třeba i karetní hry a pexeso. Mají tu i mnohem náročnější pexeso zvukové. Šestnáct kostiček má po dvojicích různé náplně a při zatřesení jinak zní. Princip hry je stejný jako u kartiček s obrázky. Eva Fruhwirtová ukazuje průhlednou plastovou kouli, ve které je spousta barevných tobogánků, můstků a cestiček. „Je to takové 3D bludiště, ve kterém běhá kulička. Naším úkolem je tu kuličku nastavit na start a tím bludištěm projít,“ říká. Napadá mě, že v nejjednodušší podobě tu hru znám jako fotbálek, kdy se snažím dostat kuličku do branky. Při takové hře se mozek musí soustředit.

Mindball pomůže ověřit, jestli se člověk dokáže soustředit jen na jednu věc

Kromě mozkohraček, jak jim tady říkají, jsou v policích i počítačové programy, které se používají třeba i v nemocnicích a organizacích, které se zabývají rehabilitací. Často je využívají i školy. Nejzajímavějším zařízením v mozkoherně je ale určitě mindball. Dalo by se to volně přeložit asi jako myšlenkový fotbal. „Funguje na principu EEG, to znamená, že čelenka, kterou má člověk na hlavě, snímá mozkové vlny. Tím pádem je hlava vysílač a hrací konzole přijímač. Na základě toho pohybujete kuličkou,“ vysvětluje trenérka paměti.

Při soustředění můžete myslet na dobrý oběd nebo na palec u nohy. Je to jedno

Vypadá to jednoduše, ale jednoduché to není, alespoň pro člověka, který sedí u mindballu poprvé. Důležité je totiž soustředit se jen na jednu jedinou věc a je úplně jedno na jakou. Někdo myslí na dobrý oběd, jiný na zvíře nebo třeba i na onu kuličku. Pokud je mysl klidná, kulička se pomalu kutálí do cíle. Právě díky snímání vašich mozkových vln není možné přístroj ošidit. Je to skvělá pomůcka na ověření poctivého tréninku soustředění.

Spustit audio