Soukromníci se do provozování vesnických obchodů nehrnou. Někde zastoupí sama obec

4. leden 2020 06:00

Jak udržet v malých obcích prodejny potravin nebo pohostinství? Tamní úřady se mnohdy rozhodují mezi službou lidem nebo finanční ztrátou.

Pokud chtějí malé obce udržet pro své lidi obchod nebo hostinec, musí se o tato zařízení postarat samy. Soukromníkům se nevyplatí je provozovat.

Nejčerstvějším příkladem je Kaliště na Jihlavsku. Půl roku marně hledali nájemce pro obchod. Teď se radnice rozhodla otevřít ho ve své režii. „Po obvodech budou regály, uprostřed mrazák, tady budou dvě chladící vitríny a tam prodejní pult,“ plánuje zatím v opuštěných prostorách starosta Kališť František Szczyrba.

Služby občanům

V prostorách obchodu bývala uhelná kotelna, kterou nahradí plyn. „Necháme tady kotel, kdyby se náhodou něco stalo.“

Mezi tím přichází do prodejny Jiří Vopravil, člověk s příznačným jménem, které má na starosti stavební úpravy. „Musím dodělat záchod a novou vodu připojit.“

Obecní prodejna

„Bereme to jako službu starším občanům, je tu dost lidí, kteří mají problém si někam dojet. Proto jsme ten objekt za 900 tisíc koupili,“ dodává starosta.

Bývalý nájemce generoval ztrátu asi 80 tisíc korun, kterou částečně kompenzoval příspěvek od kraje. Hejtmanství takto v roce 2019 rozdělilo čtyři miliony korun a stejnou částku hodlá zaplatit i letos.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio