Soukromá škola Vlásenický dvůr u Pelhřimova oficiálně neexistuje, i přesto učí. Čeká na zápis do rejstříku škol

20. březen 2017
Zprávy z

Soukromá základní škola Vlásenický dvůr na Pelhřimovsku čeká na zápis do registru škol. Jedině po této proceduře ministerstva školství začne oficiálně fungovat. Škola zápis měla, ale jen na omezenou dobu. Kvůli nezkolaudované budově a patrně také kvůli nenaplněnosti ostatních základních škol v regionu resort školství zatím onen akt neprovedl. Škola vyučuje v duchu Montessori pedagogiky.

Za vším stojí manželé Kábovi, zřizovatelé školy. „Nevím ještě, jak dopadneme, nemůžeme nikomu nic slíbit. Znamená to zase velké finanční náklady,“ vysvětluje Pavlína Kábová.

„Je to tu bezvadný. Čekáme, jak ministerstvo rozhodne, já doufám, že rozhodne dobře, schválí to školu, vezme ji do systému, protože tak byla od počátku budovaná,“ říká otec dvou školáků Michal Šlédr.

„Kábovi do toho investovali obrovskou energii, obrovský čas. Dokonce loni už tu registraci měli, ale nestihli kolaudaci, muselo se žádat znovu. My tu ale chceme zůstat,“ dodává.

Školné ve škole Vlásenický dvůr stojí za stávajících podmínek tři tisíce korun měsíčně, po zapsání do registru se sníží na dva. Kvůli potížím s registrem ale musí děti na přezkušování do jiných základních škol.

Nejistota trvá

Zatím není jasné, zda se škola Vlásenický dvůr s prvky alternativní pedagogiky Montessori dostane do rejstříku škol a začne tak plnohodnotně fungovat. Zřizovatelé mají v plánu všech devět ročníků.

Učitelka Helena Naňáková má informace přímo z ministerstva. „Ve spisu je založená zpráva se zamítavým stanoviskem, které sděluje, že z důvodu ještě nenaplněných kapacit základních škol v okrese Pelhřimov se zápis do rejstříku škol zamítá.“

Hned na to svolali pracovníci školy všechny rodiče. „Byli jsme velmi pozitivně překvapeni jejich reakcí. Nedovedou si představit, že by jejich děti chodily do státní školy. Systém funguje tak, že jsou děti oficiálně zapsané do domácího vzdělávání, scházíme se ale pravidelně a pracujeme s nimi, dvě kvalifikované učitelky. Každého půl roku jsou přezkušovány. V současnosti máme sedm děti, vypadá to, že bychom mohli mít dalších sedm dětí.“

Nic není definitivní, říká mluvčí ministerstva

Mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová na otázku týkající se školy Vlásenický dvůr říká, že nic není definitivně rozhodnuto. „Obecně v případě zamítnutí lze podat rozklad, kterým se následně zabývá rozkladová komise.“

autor: mik
Spustit audio