Soud řeší případ dozorců z věznice Světlá. K jednání už dvakrát nepřišla údajně mučená žena

12. duben 2022 06:00

Havlíčkobrodský soud se už podruhé nedočkal výslechu ženy, kterou údajně měli mučit vězeňští dozorci ve Světlé. Na jednání tak vystoupili pouze znalci. 

Další líčení v kauze dozorců ženské věznice ve Světlé nad Sázavou se konalo u okresního soudu v Havlíčkově Brodě. Sedm zaměstnanců věznice podle obžaloby mělo v lednu 2020 mučit jednu z vězeňkyň. Ženu údajně připoutali do nepohodlné pozice k otevřenému oknu. 

Soud stále ale čeká na výslech samotné poškozené. Ta už je na svobodě, nyní pobývá v Praze a k hlavnímu líčení se už podruhé nedostavila. 

V pracovní neschopnosti

„Nebude předvedena paní Večerková a to z důvodu pracovní neschopnosti, co může být důležité, má ji od 6. 4.“ Údajně mučenou vězeňkyni chtěla soudkyně Kateřina Kerbrová vyslechnout původně už ve čtvrtek, její přítomnosti se ale nedočkala ani na druhý pokus v pondělí. 

Výpověď údajně mučené ženy přitom může být pro konečný verdikt soudu klíčová. Žalovaná strana totiž jakoukoliv vinu popírá. 

Spoutání vězně

Například spoutání vězně je podle výpovědí vězeňského personálu možný způsob eliminace v případě zvýšené agrese. „Je možnost omezit na svobodě osobu, která fyzicky napadá jinou osobu, je schopná se sebepoškozovat, ničit majetek, v takovém případě lze osobu připoutat, zejména pomocí pout až na dvě hodiny,“ potvrdil u soudu jeden ze svědků, vedoucí oddělení výkonu práce a trestu světelské věznice Jan Růžička. 

Na tom, že byla odsouzená žena v cele připoutaná, se sice obhajoba s obžalobou shodují, nesouhlasí ale s uvedeným způsobem poutání a rozporuje i obvinění z údajného mučení. 

Právníci obviněných dozorců proto podle jednoho z nich Josefa Kopřivy zpochybňují i část znaleckých posudků. „Všechny ty posudky jsou vypracovány na základě neúplných faktů, jsou vypracovány v průběhu toho řízení, jsou tam použity věci a podklady, které nelze použít v tomhle řízení jako relevantní, zejména se jedná o úřední záznamy.“

Forenzní psycholožka

Podle obhajoby navíc soudní znalci neměli k dispozici veškeré informace a podklady, aby mohli své posudky vytvořit, což zmínila při své výpovědi i forenzní psycholožka Ludmila Čírtková. „Určité prvky verbální agresivity, ale osobně jsem v průběhu vyšetření nezaznamenala, a ve spisu také nebyly žádné indicie, pro fyzickou agresi jako typický způsob řešení konfliktu.“ 

Podle vězeňských spisů měla přitom dotčená odsouzená na svědomí několik napadení nebo pokusů o ně. Po výslechu údajně mučené vězenkyně tak zřejmě obhajoba podá návrh na přepracování znaleckého posudku. Údajně mučená žena by měla přijít vypovídat na příští jednání 2. května. Na programu bude i prohlídka kamerových záznamů. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související