Sondy do šachty po těžbě stříbra pod vrchem Rudný ukázaly zbytky výdřevy

17. říjen 2022

Vznik Jihlavy souvisí se začátkem těžby stříbrné rudy a i po stovkách let jsou v lesích kolem města zřetelné zbytky těžebních jam, odvodňovacích šachet a náhonů.

Jedna z těchto šachet u vrchu Šacberku se začala propadat a bylo nutné ji zabezpečit. Vyšly přitom na světlo zajímavé objevy.

Zbytky po dolování

„Šachta se nám začala propadat a na základě těch vrtů se musí zabezpečit,“ popisuje aktuální situaci u šachty svatého Jiří pod Šacberkem správce jihlavského podzemí Jan Šustr. Dnes je toto místo jedním ze zastavení hornické naučné stezky, a stojí tu i informační tabule. 

„Je to z nejstarší doby dolování. Tu těžbu pak obnovili v polovině osmnáctého století,“ říká s tím, že dolování ukončil velký příval vody, kterou nebylo možné odčerpat. Způsob odčerpávání ukazuje i dobová kresba s velkým vodním kolem. 

Práce pro geologa

Průzkumné vrty vynesly na světlo zeminu z několika vrstev. „To je pro geologa,“ říká vrtař Roman Čejka a ukazuje na dřevěné bedýnky jílem, kamením i dřevem. Právě zbytky dřeva jsou s největší pravděpodobností pozůstatky výdřevy šachty, a možná i vodního kola. To ale musí určit archeologové. „Byl to jakýsi píst, táhlo.“ 

„Pokud nám Diamo zajistí ústí šachty, aby se to nemohlo dál propadat, tak buď uděláme repliku čerpacího kola nebo tam uděláme těžní vrátek,“ prozrazuje plány do budoucna Jan Šustr.  

Spustit audio

Související