Sokolové v Dalešicích mají divadelní soubor. Děti zahrají každý rok jednu pohádku

16. květen 2018

Být členem Sokola rozhodně neznamená muset jen cvičit a sportovat. Sokolové v Dalešicích mají už dlouhá léta také divadelní soubor, který každý rok nacvičí pohádku. Soubor si říká Dudek a svým představením potěší dalešickou sokolovnu plnou k prasknutí na konci roku.

Na jedné z úvodních zkoušek, takzvaných čtených, se začíná tancem a písničkou: „To je vždycky taková rozcvička, aby se děcka přitom uvolnily a aby se zasmály,“ říká Magda Potůčková, která společně s dcerou Barborou vede zkoušky divadelního souboru Dudek z Dalešic.

Pohádka se hraje pokaždé na konci roku a s novou se začíná na jaře. „Na příští pohádku už máme sepsané texty, protože pohádku vybírám a upravuju v únoru. Hlavně upravuju, protože v pohádkách je většinou málo postav a my máme hodně herců,“ směje se. Kromě dalešických dětí do souboru vozí rodiče své děti i z okolních vesnic.

Za vznikem souboru stojí také ona a její rodina: „Pomocníkem je pro mě hlavně manžel, který mi vždycky poradí, a velkou oporu mám ve své dceři, která se mnou tu pohádku vždycky nacvičí, vymyslí kostýmy a společně vymýšlíme i kulisy,“ dodává Magda Potůčková. Když se dělá divadlo, je vždycky na co vzpomínat, třeba na první pohádku, kterou soubor hrál v roce 1999. „To byla pohádka O dvanácti měsíčkách a ještě se tam moc nemluvilo,“ usmívá se.

Sokol Dalešice

Co s dětmi? Pohyb, cvičit!

Zkoušky probíhají v nově opravené dalešické sokolovně. Za obnovu sokolovny i samotného sokolského hnutí vděčí Dalešice také Potůčkovým. „Když jsem se sem vdala, tak tady Sokol nebyl. A když děti povyrostly, tak jsme se pídili po tom, co by se dalo s dětmi dělat. Sokolovna tady stála, tak jsme sem začali chodit cvičit a na to se nabalovaly i další rodiny s dětmi. Toho sokola jsme v podstatě obnovili v roce 1995 a táhnem to dodnes,“ vzpomíná vedoucí divadelního souboru.

Sokol Dalešice

V sokolovně v Dalešicích se cvičí, děti dělají gymnastiku, atletiku, všestrannost, jezdí běhat přespolní závody. Desítky členů sokola Dalešice se chystají i na všesokolský slet jak v Praze, tak ještě předtím v Třebíči, kde jej bude uvádět Magdin manžel a starosta dalešického sokola Josef Potůček. „Ty děti to baví a já je mám hrozně ráda,“ uzavírá Magda Potůčková.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.