Sobotní Noční linka: Když se řekne „hory“

4. srpen 2018

Máte rádi hory? Chodíte, nebo chodili jste někdy po horách? A kam nejraději? Jaké zážitky máte s horami spojeny?

K žádným jiným horám na světě nebudeme mít patrně nikdy vřelejší vztah než k těm, které jsou součástí naší vlasti uprostřed Evropy, České republiky, jejíž státní hranici v délce 2290 kilometrů hory povětšinou přirozeně vymezují vůči ostatním státům.

Ačkoliv je Česká republika rozdělena na tři evropsky významné kulturní a historické regiony – Čechy, Moravu a Slezsko, krásná místa na pěší túry či ucelené přechody hor nalezneme v každém z nich, žádný nestojí stranou. To činí z naší země velmi významnou turistickou destinaci.

Možná ale raději vyrážíte pravidelně do Alp, možná vám učarovaly divoké hory třeba v Rumunsku a možná jsme měli možnost poznat i velehory, jakými jsou Himaláje. Ať je to kdekoliv, hory nabízejí tisíce možností a tisíce krás, které je dobré znovuobjevovat a nezapomínat na ně.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.