Snížit příjem během hubnutí nestačí. Poslouchejte své tělo

10. říjen 2019

Pod pojmem metabolismus se skrývá obrat energie našeho těla. Správné fungování metabolismu je zásadní nejenom během našeho hubnutí, ale po celý náš život. Doktorka Kateřina Cajthamlová prozradí, jak můžeme metabolismus zrychlit i zpomalit.

Metabolismus zahrnuje energetický příjem i výdej našeho těla. Optimálně by příjmy a výdaje měly být vždy v rovnováze. V případě, že výdaje budou podstatně vyšší než příjmy, začne tělo využívat své zásoby. Musíme mít však na paměti, že tukové zásoby jdou na řadu až naposledy, nejdříve tělo začíná využívat škrob ve svalech. Naopak, pokud jsou příjmy vyšší než výdaje, tělo začne vše přebytečné ukládat do zásob.

Jak rychlý máme náš metabolismus, ovlivňuje věk, zdravotní stav i pohybové a stravovací zvyklosti. O chybějící živiny a minerály si tělo řekne samo. Stačí poslouchat jeho signály, mezi které patří hlad, žízeň, bolest, únava nebo psychické vyčerpání.

V záznamu pořadu mimo jiné uslyšíte, co je bazální metabolismus a jak souvisí s chutí k jídlu u lidí starších padesáti let.

Spustit audio