Snáz až k bazilice na Svatém Hostýně - k poutnímu místu povede nová přístupová cesta

26. leden 2022 16:34

Poutníci i turisté se od příštího roku dostanou snáz až k bazilice na Svatém Hostýně. Na jaře tam dělníci začnou budovat novou přístupovou cestu k poutním domům. Původní cesta se pak promění v pěší zónu.

Na jaře 2022 začnou práce na vybudování nové přístupové cesty a točny pro autobusy na Svatém Hostýně. Cílem je lepší dostupnost místní baziliky a poutních domů.

Doposud poutníci museli od autobusu k bazilice pěšky z točny po dlouhých hostýnských schodech. Cesta autem vede přes celou křížovou cestu, tudy musí jezdit například i zásobování pro restauraci.

Podle nových plánů se původní silnice křížovou cestou promění v zónu pro pěší. Přibude nová cesta, točna autobusů bude kompletně přestavěná a přibude na ní nové parkovací stání pro autobusy.

Stavební práce vyjdou na přibližně na 25 milionů korun bez DPH. Peníze poskytlo Olomoucké arcibiskupství, duchovní správa a Matice Svatohostýnská. Dokončení je plánováno do konce letošního roku.

V rámci dalších etap se počítá ještě s vybudováním nového parkoviště u Ovčárny a parkovacích stání u poutních domů. Tato etapa se zatím připravuje a hledají se na ni peníze.

 

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související