Smutná zpráva zasáhla rodinu Kinských ve Žďáře nad Sázavou

20. duben 2019 08:13

  1. dubna 2019 zesnula v rodinném kruhu v Paříži hraběnka Kinská z Wchynic a Tetova, rozená kněžna Thamar Amilakvari.

Paní Thamar se narodila ve Francii v roce 1935. Její rodina pocházela z Gruzie, odkud emigrovala před Stalinovým terorem. Otec Dimitri Amilakvari se stal legendární postavou Francouzské cizinecké legie a padl za de Gaulleovy Svobodné Francouze u El Alamein v boji proti Hitlerovi. Část rodiny, která ještě zůstala v Gruzii, byla za Stalina systematicky vyvražděna, případně perzekuována.

V roce 1958 se Thamar Amilakvari vdala za svého vzdáleného příbuzného hraběte Radslava Kinského po jeho emigraci do Francie. Měla dva syny – Constantina, žijícího ve Žďáru nad Sázavou a Karla Mikuláše, žijícího v Paříži. Po celý svůj profesní život se věnovala jaderné energii ve Francouzském Commissariat á l’énergie atomique a v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii. Mluvila pěti jazyky.

Po navrácení majetku rodině Kinských v restitucích se s manželem Radslavem Kinským zabydlela na Zámku ve Žďáře nad Sázavou. Milovala krásy Žďárska a v okolí měla také mnoho přátel. Byla společenská a měla ráda svoji zahradu, kterou mohli návštěvníci každoročně obdivovat při zámeckých Dnech otevřených zahrad. Díky svým kontaktům v Evropské chartě cisterciáckých památek se zasloužila o podporu rozvoje Žďáru a okolí.

S hraběnkou Thamar Kinsky odchází a významná osobnost regionu. Pohřbena bude v rodinným hrobu Amilakvari v Paříži. Zádušní mše se uskuteční v sobotu 11. května 2019 v 15 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Žďáře nad Sázavou.

autoři: Michal Malý , Martina Sedláková
Spustit audio