Smrt krásné Heleny. Nad smrtí mladé ženy dodnes visí velký otazník

Její smrt byla opředena tajemstvím od samého počátku. Čí rukou mladá žena zemřela, neobjasnily ani pitevní protokoly, ani výpovědi svědků. Mohla za svojí smrtí stát ona sama?

Účinkují: Jindřiška Dudziaková, Pavel Neškudla, Zuzana Hykyšová, Marel Pospíchal, Eva Kodešová, Petr Buchta, Jarmil Škvrna, Ivan Řezáč
Vypráví: Miloš Vaněček
Napsala: Jitka Škápíková, Miloš Vaněček
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 15. 9. 2020
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Bylo mrazivé úterní ráno 22. února 1927, když mladou paní ochromily křeče. Díky všímavosti její sousedky, jejíž manžel byl lékař, jí byla poskytnuta první pomoc v podobě morfinových a kofeinových injekcí. Bohužel marně.

Zpráva Ústavu pro soudní lékařství Univerzity Karlovy v Praze hovořila jasně: Chorobné změny na srdci, které však nebyly takového rozsahu, aby vysvětlily příčinu smrti osoby tak mladé a jinak zdravé. V útrobách mladé ženy ale byl nalezen strychnin. Tedy vražda, nebo sebevražda.

Příliš proč najednou

Policejní komisař doktor Josef Zajíček byl právem na pochybách i z dalších zjištěných okolností. Proč manžel zemřelé tolik spěchal na pohřeb své milované a proč tolik trval na kremaci?

A co teprve životní pojistka paní Heleny, navýšená na poměrně vysokou částku pouhé tři měsíce před její smrtí?

Pro důvodné podezření z vraždy a z pojistného podvodu byl zadržen manžel zemřelé. Hlavní přelíčení u Zemského trestního soudu v Praze se konalo ve dnech 23. až 30. září 1927. Hlavní podezřelý byl odsouzen k trestu smrti a k náhradě nákladů trestního řízení.

Po několika měsících ovšem zasedal odvolací soud. Byly nařízeny nové znalecké posudky, znovu se probíraly majetkové poměry a životní pojistky… Navíc se soudu přihlásila nová svědkyně... Mohlo být vše úplně jinak?

autoři: Jitka Škápíková , opa
Spustit audio

Související