Slunci se nevyhýbejte, opalování ale má svá pravidla

23. červen 2016
Dobré odpoledne

Na Vysočinu dorazily tropické teploty. Teplo a sluníčko lákají k opalování. Ale slunění není bez rizika. Navíc před slunečním zářením se musíme chránit, i když se cíleně neopalujeme. Například při práci na zahradě nebo v zaměstnání, pokud často pracujeme venku. Hostem čtvrteční poradny byla kosmetička Romana Hrbatá.

Na přímé slunce bychom neměli chodit kolem poledne, kdy je záření nejintenzivnější. „V žádném případě bych ale slunce nezatracovala. Protože víme, že slunce je pro náš život velice důležité. Podporuje látkovou výměnu, krevní oběh, tvoří vitamín D, který je důležitý pro stavbu kostí. Největší vliv má sluníčko na naši psychiku,“ zdůrazňuje host pozitivní účinky opalování na naši dobrou náladu.

Opalování je lepší než fitcentrum

„10 minut pohybu na sluníčku a na čerstvém vzduchu nahrazuje pro naši psychiku a duševní klid hodinu strávenou ve fitcentru,“ říká Romana Hrbatá. V každém případě musíme myslet na ochranu před nebezpečným UV zářením i například při práci venku. Ohroženou skupinou jsou mimo jiné stavební dělníci, kteří tráví celou směnu na přímém slunci. Opalovací krém by v takovém případě měl být ochrannou pracovní pomůckou.

Pleť dělíme na čtyři fototypy

„První je keltský typ. Je to pleť velmi citlivá, světlá pokožka, často mají pihy, rezavé nebo světlé blond vlasy, modré oči a téměř nikdy se neopálí. Druhý typ je citlivý, světlejší pleť, oči jsou modré, zelené nebo můžou být i světle hnědé. Opalují se do červena a mají často sklon ke spálení. Třetí typ je normální s tmavší pletí, mají tmavě plavé až hnědé vlasy, tmavší oči a opalují se velice dobře. Zřídkakdy dojde k zarudnutí. Čtvrtému se říká středomořský typ a to jsou tmavé vlasy, tmavé oči a krásně se opalují až do čokoládové barvy a nemají s tím žádné problémy,“ popisuje host.

K opalování přistupujte podle typu pleti

Lidé s pokožkou prvních dvou fototypů by si měli před dovolenou u moře zajít pár krát na solárium, aby pleť aspoň částečně připravili. Tím předejdete spálení a zkažené dovolené. Samozřejmě, že typ pletí má vliv i na výběr opalovacího krému. V našich podmínkách běžně postačuje opalovací krém s ochranným faktorem 15. Ochranný faktor udává násobek doby, kterou můžeme na slunci strávit, než začne pokožka reagovat.

Spustit audio