Slovensko se chystá na návštěvu papeže. Na bohoslužby budou smět pouze očkovaní, analyzuje Denník N

21. červenec 2021

Pouze plně naočkovaní poutníci se mohou účastnit slovenského setkání s papežem Františkem. Podmínku stanovila vláda, píše slovenský Denník N, pořadatelé budou očkovací certifikáty kontrolovat hned u vstupu.

Slovenští biskupové s opatřením souhlasí. Předseda tamní biskupské konference Stanislav Zvolenský uvedl, že není jiná možnost, jak dosáhnout výjimky pro pozvání většího počtu poutníků.

Čtěte také

Podle takzvaného covid-automatu, který upravuje podmínky akcí na Slovensku, se setkání pod širým nebem může zúčastnit nanejvýš tisícovka lidí, připomíná deník. Bohoslužby s papežem Františkem ale mají dostat mimořádnou výjimku.

Jak shrnuje další internetový deník Postoj, šanci na setkání s papežem mají i ti, kteří zatím s očkováním otáleli. Pro první dávku vakcíny si ale musí přijít v příštích 11 dnech. Papež František zahájí čtyřdenní návštěvu Slovenska 12. září. Přijede zřejmě do Košic, Prešova, Šaštína a do Bratislavy.

Dlouhé loučení s Merkelovou

Německo prožívá dlouhé loučení s kancléřkou Angelou Merkelovou. O 16letém vládnutí dcery východoněmeckého pastora už vycházejí první bilanční knihy. Nad jednou z nich se zamýšlí deník Der Standard.

Podle komentátora rakouského listu se Merkelová osvědčila především jako krizová manažerka – v časech krize eura, během ukrajinské, uprchlické i koronavirové krize. Nejčerstvěji pak kancléřka svou silnou stránku projevila při tragických povodních na západě Německa, myslí si komentátor deníku Der Standard.

Čtěte také

Merkelová do zasažených oblastí zamířila v podstatě okamžitě po důležitých jednáních s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě. To podle komentátora svědčí o tom, jak dovedně propojuje domácí scénu s tou světovou.

Samotné Merkelové se navíc podařilo dostat na vrchol a udržet se tam, ačkoliv byla hned ve třech rolích v menšině – pocházela z Východu, musela si jako žena proklestit cestu mezi muži a poradila si i jako přírodovědkyně v obklopení většiny právníků, připomíná komentátor.

Autor biografie a německý novinář Ralph Bollmann na závěr knihy o Merkelové tvrdí, že Němcům bude její racionální a uklidňující politický styl chybět, uzavírá rakouský list.

Francouzi mají opět zájem o vakcíny

Francouzská očkovací centra znovu praskají ve švech, píše Le Monde. Začátkem léta přitom začal zájem o vakcínu opadat.

Čtěte také

Novým zlomem ale bylo rozhodnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zpřísnit podmínky pro návštěvu restaurací nebo kulturních představení, připomíná list. Od srpna bude očkovací certifikát potřeba k návštěvě baru, kina nebo obchodních center.

V posledním týdnu se proto zaregistrovaly bezmála čtyři miliony nových zájemců. Jeden z nich reportérům deníku Le Monde řekl, že po Macronově rozhodnutí mu nezbylo nic jiného než očkování, jinak by prý mohl žít jen jako poustevník.

Na zvýšenou poptávku teď musí reagovat očkovací centra, která ruší původně plánovaný letní omezený provoz a dokonce prodlužují otevírací dobu.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související