Slovenské národní divadlo uvedlo hru Leni o Hitlerově režisérce

18. prosinec 2013

Původní slovenskou hru o dvorní režisérce Adolfa Hitlera, Leni Riefenstahl, zařadila do svého repertoáru činohra Slovenského národního divadla v Bratislavě.

Divákům nastoluje mimo jiné otázky o odpovědnosti umělce za své dílo, kde je hranice mezi posluhováním ideologii a tvorbou.

V hlavních rolích se představili Zdena Studenková, Ľubomír Paulovič, Mária Kráľovičová a Peter Brajerčík.

Talent ve službě moci

„Vždycky mě zajímala jen krása. Nikdy mi nešlo o politiku,“ tvrdí hrdinka hry Leni, která se přesto nikdy nezbavila nálepky Hitlerova režisérka. Leni byla obdařena výjimečným talentem. Jako tanečnice dostávala nabídky z celé Evropy, jako herečka měla možnost pracovat pro Hollywood, zůstala ale v Německu a stala se režisérkou.

Začala natáčet filmy pro Hitlera, užívala si úspěch a slávu. Spolu s porážkou Třetí říše však přišel i její osobní pád. Pro celý svět zůstala člověkem, který dal svůj talent do služeb moci.

Hlavním tématem hry je Lenina minulost Původní slovenská hra Leni je o fiktivním setkání dvou skutečných lidí. Legendárního moderátora Johnnyho Carsona, jehož televizní program patřil třicet let k nejsledovanějším talkshow Ameriky, a kontroverzní režisérky Leni Riefenstahl.

Je rok 1974, Johnny je na vrcholu kariéry a Leni v Americe představuje svůj první dokončený projekt od porážky Německa. Diváky v publiku však zajímá něco jiného. Lenina minulost se stává hlavním tématem, které nepřekryje ani její rodící se vztah s asistentem Horstem, mladším o čtyřicet let. Johnny Carson se chce dozvědět co nejvíce a nebojí se dotknout i těch nejosobnějších témat.

03027010.jpeg

Osoba a tvorba Leni Riefenstahl často vzbuzovaly kontroverzní reakce, protože filmy, které natočila během hitlerovského období, byly označovány za propagandistické. Pro Hitlera pracovala od roku 1933. Kromě jiných natočila Norimberskou trilogii, která je považována za jedno z klíčových děl fašistické propagandy. Zemřela v Německu před 10 lety ve věku 101 let.

autoři: mst , Helena Petáková
Spustit audio