Sladké zelníky Jitky Minářové jsou jako vynikající jablečné frgály

Poprvé jsme v letošním Pochoutkovém roce na sladko jeli krájet a smažit cibulku. Využili jsme ji, stejně jako hlávku zelí, do náplně velkých kynutých koláčů zvaných zelníky. Ty dělá Jitka Minářová z Libhoště na Novojičínsku podle starého krajového receptu. Překvapí vás, že zelí v nich vůbec nepoznáte, chutnají spíše jako jablečné koláče.

Zelníky

Ingredience na 3 velké koláče:

Zelná náplň (připravit den dopředu):

1 střední hlávka zelí

1,5 lžičky soli

1/2 větší cibule

125 g másla

150 g cukru krupice

50 g nastrouhaného perníku

½ lžičky mletého pepře

1 vanilkový cukr

1 lžička mleté skořice

Na těsto:

500 g polohrubé mouky

1 lžíce hladké mouky

125 g másla

2 žloutky

1 lžička soli

100 g cukru krupice

1 lžíce oleje

250 ml mléka (podle hustoty těsta)

Na posypku (drobenku):

50 g cukru moučky

2 lžíce rozpuštěného másla

1/2 vanilkového cukru

Na potření:

50 ml vody s 1 kostkou cukru

50 g másla na rozpuštění

Postup:

Den dopředu si připravíme zelnou náplň.

Nakrouháme si najemno hlávku zelí. Vložíme ho do mísy a osolíme, aby pustilo šťávu během 15 minut. Vodu ze zelí potom vymačkáme a zelí přendáme do pekáče vymazaného máslem.

Přidáme na másle dozlatova osmaženou cibulku, strouhaný perník, pepř, skořici a oba cukry. Směs důkladně promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Zelí dusíme asi 1 hodinu do barvy lesního medu. Můžeme samozřejmě podlévat, aby se nepřichytilo.

Když je zelí měkké, vyndáme z ho trouby, necháme vychladnout a máme připravenou náplň do zelníků.

Těsto:

Polovinu mléka odlijeme na kvásek, ohřejeme a rozdrolíme do něj 1 kostku droždí a přisypeme půl lžičky cukru. Necháme vykynout asi 10 minut, podle teploty v místnosti.

Do mísy nasypeme mouku, po okrajích posypeme solí a do důlku uprostřed nalijeme kvásek a necháme 5 minut v mouce pracovat. V robotu rozšleháme žloutky s máslem, cukrem krupice a vanilkovým cukrem. Přidáme postupně mléko a nakonec přilijeme olej. Šleháme asi 10 minut.

Do tekuté směsi v robotu potom po částech zašleháme i mouku s kváskem a solí. Musíme získat vláčné hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.

Potom těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 3 díly a z každého dílu vytvoříme bochánek, který ještě necháme krátce vykynout. Bochánek ručně rozmačkáme na placku, doprostřed dáme třetinu zelné náplně a zabalíme stejně jako buchtu. Spojem otočíme dolů a necháme znova nakynout.

Potom bochánek přendáme na dnem vzhůru otočený plech pomazaný máslem. Bochánek znova zmáčkneme a válečkem od středu vytvoříme kruh o průměru asi 30 až 40 cm (podle velikosti plechu). Tím pádem vznikne koláč, tenký zhruba 4 mm. Náplň zůstává uvnitř, krytá těstem. Koláč potřeme sladkou vodou, posypeme strouhaným perníkem a drobenkou.

Koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme 10 minut.

Okraj koláče po upečení potřeme mlékem a přepuštěným máslem.

Jitka Minářová

Bydlí v domě s nádhernou zahradou, o kterou se s láskou stará. Také sklízí řadu výpěstků. Ze švestek si nechává dělat i svoji domácí slivovici, kterou jsme dostali na přivítanou. Když poprvé v tomto soutěžním roce zavoněla kuchyní i smažená cibulka, seběhly se nám sliny a paní Minářová nám udělala také vaječinu na másle. Byla výborná.

Zelníky dělávala její babička. Bohužel si recept na ně nestihla od ní vzít, ale dopátrala se ho a dnes je peče také. Její rodina je miluje. Není divu, jsou výborné. Chutnají jako jablečné frgály.

Jitka Minářová a Patrik Rozehnal