Skutkem roku 2019 se stal obchod bez obalu. I drogerii prodávají na váhu

9. červenec 2020 05:50

Vyřadit či alespoň snížit množství plastu pomáhá zákazníkům jihlavský bezobalový obchod. V něm si už tři roky mohou zájemci koupit například i stáčenou kosmetiku.

Za snahu o čistší životní prostředí převzaly majitelky bezobalového obchodu minulý týden ocenění v krajské anketě Skutek roku 2019. 

„Já už ty dózy ani nemyju. Vždycky tam nasypu to samý, co tam bylo.“ Do obchodu si přišla nakoupit také paní Marta. S dózami chodí už přes rok.

„Trošku snížit to množství plastu a všeho. Třídím odpad, tak vidím, co člověk vyprodukuje. A když jsem třeba v obchodě koupila ovesný vločky a první, co doma udělám je, že je přesypu do dózy. Tak jsem začala chodit sem nakupovat. Hlavně takové ty základní potraviny jako mouky, čočky.“

Kosmetika a drogerie na váhu 

„Luštěniny, obilniny, těstoviny, mouky. Dále nabízíme kosmetiku a drogerii na váhu,“ ukazuje dále skleněné dózy na jedné z dřevěných poliček spolumajitelka ekologického obchodu v Jihlavě Tereza Černá.

„S mojí sestrou jsme se před třemi lety začaly zajímat o odpady a zjistily jsme, že ty odpady jen tak nemizí a spíše se hromadí. Proto jsme se rozhodly tady otevřít bezobalový obchod.“

Jednorázový plast

Jednorázový plast bychom v prodejně asi nenašli. I kosmetiku si musí zákazníci natočit do vlastní nádoby. „Kanystry, ve kterých nám je dodávají, jsou vratné. A to je vlastně naší největší snahou, aby, co nejvíce obalů bylo vratných. To znamená, že máme různé kyblíčky nebo obaly nebo ty kanystry, které vracíme zpátky dodavatelům. Oni je nám zas naplní a my to takhle točíme stále.“

V následujících měsících by chtěly majitelky obchodu začít pořádat nově vzdělávací přednášky, aby se lidé o životu bez odpadu mohli dozvědět něco více.

autoři: Lucie Čachotská , mik
Spustit audio

Související