Skoro třetina lesů na Třebíčsku usychá. Nejhůř na tom jsou borovice kvůli hlubokým kořenům

27. srpen 2017
Zprávy z

Jih Třebíčska se spolu se severní Moravou potýká s nebývalým suchem. Upozornily na tom státní Lesy České republiky, kterým v oblastech schnou tisíce hektarů lesů. Nejhůř je na tom borovice, která má na rozdíl od smrku hluboké kořeny. Typická zelená barva se tak mění v barvu rezavou. Navíc aktuálně chybí odbyt na vytěžené dřevo.

Dvouletá stagnace srážek, desítky tisíc polosuchých borovic, hladina podzemní vody o několik metrů níže. Taková je aktuální situace na jihu Třebíčska.

„Standardní objem plánovaných těžeb je kolem 550 tisíc kubíků ročně. Letos to vypadá, že vytěžíme 613 tisíc kubíků a nedovedu říct, jestli se na tomto čísle skutečně zastaví,“ řekl Českému rozhlasu Dalibor Šafařík, krajský ředitel Lesů České republiky. Naráží přitom na fakt, že suché dřevo musí z lesa pryč mimo jiné z důvodu napadení kůrovcem.

Třebíčsko, sucho

Chybí odbyt

Lesníci musí těžit, nařizuje jim to zákon. Za standardních podmínek mají odbyt mimo jiné v jihlavském Kronospanu. Firma se ale vzpamatovává po nedávném ničivém požáru a zastavila přísun dřeva. „Je to největší odběratel vlákninového dříví, zastavil ale odběry,“ potvrdil ředitel Šafařík.

Odbytiště není možné najít ani v sousedních zemích. Nedávná ničivá vichřice totiž řádila jak v Polsku, tak v Rakousku a tamní trh je dostatečně zásoben z vlastních lesů.

Třebíčsko, sucho
autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio