Školy půjčují počítače, řeší internet. Chystají se na dvoutýdenní bezkontaktní vyučování

1. říjen 2020 06:00

Některé střední školy v kraji se připravují na uzavření. Od pondělí totiž přecházejí na dvoutýdenní distanční výuku.

Tisíce českých studentů čeká návrat k výuce na dálku. Střední školy v regionech s vyššími počty nakažených budou od pondělí po dobu čtrnácti dnů zavřené. Kvůli zhoršené epidemické situaci o tom rozhodla vláda.

Například na Střední škole řemesel a služeb v Moravských Budějovicích teď řeší, jak zajistit studentům dostatek počítačů pro učení doma. „Zkušenost nějakou máme, musíme to zvládnout,“ řekla učitelka němčiny Dana Nekulová.

Přípravy od pondělí

Na uzavření školy a přechod na bezkontaktní výuku se v Moravských Budějovicích připravovali od začátku tohoto týdne. Třídní učitelé zjišťovali, jak jsou na tom žáci s domácí výpočetní technikou.

Vznikla tabulka, kterou má pod patronací zástupkyně ředitele Lenka Svobodová. Ze tří stovek učňů jich šest nemá vlastní počítač a dva nejsou schopni se připojit na internet. „Tento týden se budeme snažit jim počítače zapůjčit tak, aby ta výuka mohla probíhat,“ dodal ředitel Tomáš Dolejský.

To se nedá dohnat…

Žákům bez připojení k internetu chce škola ve spolupráci s krajem potřebné zařízení zakoupit. I když bude distanční výuka trvat jen dva týdny, podle zástupkyně ředitele Lenky Svobodové je to komplikace především pro poslední ročníky. „Už přišly o druhé pololetí loni, teď o další čas. To studium se nedá dohnat.“

Jediná část školy, která se nezavře, je praktická výuka. Učni tak budou moci pokračovat třeba v opravě traktorů.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související