Školní bublinu začaly psát děti v Urbanově teprve před rokem. A hned vyhrály krajskou soutěž

Nejlepším školním časopisem z prvního stupně základních škol se stala Školní bublina z Urbanova.

V malotřídce je dvacet žáků od první do páté třídy a do časopisu přispívá téměř polovina z nich. Vítězství v soutěži děti nadchlo, protože Školní bublinu začaly psát teprve před rokem. Děti první cena překvapila: „Vyskočily jsme z lavice a začaly jsme řvát a tleskat,“ směje se desetiletá Viktorie, která byla se skupinou spolužáků a s ředitelem školy Hynkem Vohoskou na vyhlášení výsledků krajského kola soutěže školních časopisů.

Vychází každý měsíc

Školní bublina vychází každý měsíc. Marta Veselá Jirousová působí v urbanovské základní škole jako asistentka pedagoga a právě ona přišla před rokem s nápadem na školní časopis. Společně s dětmi vymýšlí rubriky a povzbuzuje je ke psaní.

„Scházíme se dvakrát měsíčně vždycky ve výtvarné výchově nebo v pracovních činnostech s paní učitelkou Veselou. Ona se nás ptá, kdo budeme psát jaký článek,“ říká desetiletá Tereza, kterou psaní článků moc baví. Dvanáctiletý Martin dodává: „Třeba Viky píše astrookénko, protože má dědu astronoma, já píšu o traktorech, dělám kvízy nebo obrázky.“ Děti vymýšlejí i vlastní křížovky a hádanky.

Náklad roste

Náklad školní Bubliny roste – nejprve se vytiskl jeden časopis pro každého žáka školy, tedy dvacet kusů, po úspěchu v krajské soutěži jej chce číst dvakrát tolik zájemců. Možná proto, že se u čtení každý zasměje. V časopise najdeme nejoblíbenější rubriku Slavné výroky pana ředitele, dále vtipy nebo anketu, a v článcích se odráží i život v obci – zápis do prvního ročníku, nocování s knížkou: „Když někam jdeme třeba do divadla nebo na výlet, tak o tom píšeme,“ říká Viktorie.

Vlastní ilustrace, komiksy

Časopis ilustrují děti samy a některé kreslí i celé komiksy. Komiks o hře Minecraft na pokračování kreslil Dominik, v dubnovém čísle je komiks od Lucky: „Takovou stěžejní autorkou komiksů je Viky, ta má svůj komiks Parta z Oucehle,“ říká Marta Veselá Jirousová.

Je přesvědčená o tom, že děti z prvního stupně na psaní vlastního časopisu nejsou moc malé. „Já si myslím, že ty děti jsou natolik bezprostřední a mají v sobě takovou dětskou tvořivost, že jsou schopny úplně perfektně a zcela nespoutaně ten časopis tvořit.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.