Škody u Knyku řeší skupina specialistů

30. prosinec 2013
Události regionu

U Knyku na Havlíčkobrodsku odborníci stále usilovně pracují na odstraňování ekologických škod. Ty vznikly poté, co z navrtaného potrubí společnosti Čepro unikly ropné látky.

V osm hodin ráno přijelo na místo kolem dvaceti pracovníků dekontaminační firmy a také zástupci Čepra. Přivezli s sebou sorbenty, tedy látky, které pohonné hmoty nasají. Dále pracují s přenosnou minilaboratoří a s bagrem.

Zamořený byl také místní rybník. Pod Knykem jich je celá kaskáda a spojuje je Cihlářský potok. Tam už se včera podařilo hasičům nainstalovat norné stěny, v tuto chvíli už by tam nemělo docházet k žádnému dalšímu úniku. Podle nejnovějších informací budou odborníci následky navrtaného potrubí odstraňovat několik měsíců.

Společnost Čepro předbežně vyčíslila škody na 15 milionů korun. Podle vedení společnosti se nelegální navrtávání potrubí občas objevuje, při odhalení tohoto trestného činu spolupracují s policisty.

Poslechněte si přiložený záznam dnešní relace, ve které jsme se věnovali také škodám, které zanechala nedávná námraza na lesních porostech Kraje Vysočina.

Spustit audio