Škodliviny najdeme i v domácnostech. Se zdravým bydlením poradí nový institut

29. říjen 2020

Nápad na založení Institutu zdravého bydlení vznikl před 19 lety. Nyní institut, který se ptá, zda doma žijeme zdravě a zda tam budou zdravě žít třeba i naše děti, už rok funguje. Více ho redaktorovi Jiřímu Šobrovi přiblížil jeho zakladatel Tomáš Sysel.

„Cílem Institutu zdravého bydlení a jedním ze směrů naší aktivity je přinášení poznatků ohledně negativních vlivů škodlivin v našich bytech a obydlích na nás jako na jejich obyvatele. Ať už se jedná o působení krátkodobé nebo dlouhodobé,“ říká Tomáš Sysel.

Ve spolupráci s předními světovými univerzitami a odborníky se institut soustředí na udržitelnost, ekologii, zdraví i rezidenční psychologii. „Přinášíme poznatky z vědecké praxe a osvětu týkající se nejenom východoevropského, ale i evropského trhu stavebních materiálů, který zatím nebyl veřejnosti dostatečně prezentován,“ uvádí příklad Sysel.

Zdraví ovlivňují i materiály kolem nás

Institut zdravého bydlení se zabývá i otázkou, zda jsou normy na stavební materiál z dlouhodobého horizontu nastaveny tak, aby materiál byl i po letech zdraví neškodlivý. „Podívejme se třeba na formaldehyd. Už na začátku minulého století byl formaldehyd znám jako riziková látka. Později se prokázal jako karcinogen první skupiny. Přesto je i dnes většina nového nábytku, který si kupujeme, plná formaldehydu. V moderních plastových oknech zase najdeme změkčovadla, kadmium, olovo a další látky, které jsou prokázanými karcinogeny. A opět se bavíme o jejich vlivu na naše zdraví. S tím souvisí alergie, astma a podobné věci. U zateplení domů si třeba musíme dát pozor i na tloušťku zateplení, aby nevznikaly tepelné mosty a s tím související vlhkost a plísně v interiéru,“ uvádí Sysel.

Více se o Institutu zdravého bydlení dozvíte na webových stránkách.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio